Hlavní obsah

Sněz výkaly. Výzvy na síti vytvořené synem slovenského ministra bude řešit prokuratura

Bratislava

Šestadvacetiletý syn slovenského ministra hospodářství Richarda Sulíka vytvořil sociální síť Youdare s různými výzvami, které mohou být velmi nebezpečné. Kauzu nyní bude řešit slovenský generální prokurátor Maroš Žilinka.

Foto: Profimedia.cz

Slovenská generální prokuratura

Článek

Youdare je sociální síť, která funguje na jednoduchém principu: kdekoliv a komukoliv může adresovat šílenou výzvu. Uživatelé se na konkrétní výzvu skládají, aby motivovali plnitele úkolu. Peníze dostane, pokud výzvu splní.

Největší pobouření vyvolala výzva na snědení psího výkalu. Uživatelé vybrali sto eur (2458 kč) a jistý mladík ji splnil a peníze dostal.

Na stránce se objevily i další kontroverzní výzvy – jako sníst výkal morčete, vypít vodu ze záchodu, sníst bláto, dát si do úst 50 žvýkaček, šňupat hypermangan nebo sníst polévkovou lžíci koření.

Ohrožení zdraví a lidské důstojnosti

Žilinka zaúkoloval ředitele trestního odboru generální prokuratury, aby prověřil, zda výzvy na plnění zvrácených výzev nemohou ohrozit nebo poškodit život, zdraví a morální výchovu, svobodu nebo lidskou důstojnost a zda nedochází ke spáchání trestných činů proti životu a zdraví, proti mládeži, proti svobodě a lidské důstojnosti či jiným právům a svobodám.

„Považuji za nutné zdůraznit, že důstojnost lidské osoby není jen základním právem jako takovým, ale představuje skutečný základ základních práv. Lidská důstojnost se musí bezvýhradně respektovat, a to i v případě omezení jiného práva,“ uvedl Žilinka na sociální síti.

Po kritice Filip Sulík limitoval věkovou hranici pro uživatele nad 15 let a některé výzvy budou moci plnit jen dospělé osoby. „Co se týče erotiky nebo jiného explicitního obsahu, ten může tvořit, plnit a sledovat jen osoba ve věku nad 18 let. Dalším pravidlem by mělo být, že pokud budou pochybnosti o věku, příspěvky budou smazány,“ uvedl Sulík mladší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám