Hlavní obsah

Na ruském seznamu „teroristů a extremistů“ je i šachista Kasparov. Od fašistů je to pocta, reagoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruské úřady přidaly na svůj seznam „teroristů a extremistů“ i bývalého šachového velmistra Garriho Kasparova. Konkrétní důvod neuvedly, v exilu žijící Kasparov je však dlouholetým kritikem ruského prezidenta Vladimira Putina. Někdejší šachový šampion zařazení na seznam označil za poctu.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Bývalý šachový velmistr Garri Kasparov na archivním snímku

Článek

Jméno Kasparova na seznam „teroristů a extremistů“ zařadil ruský finanční dohlížitelský orgán Rosfinmonitoring ve středu, což umožňuje zmrazit jeho bankovní účty bez soudního příkazu, informovala tamní agentura Interfax.

Ta dodala, že Kasparova už v roce 2022 ruské úřady označily jako takzvaného „zahraničního agenta“.

Slavný šachista nynější krok Rosfinmonitoringu označil za „poctu, která vypovídá více o Putinově fašistickém režimu než o mně“.

Putinův imperialistický sen bude žít dál, dokud Ukrajina nezíská zpět Krym, míní Kasparov

Zahraniční

„Jak řekl (někdejší americký senátor Barry) Goldwater, extremismus při obraně svobody není žádná neřest a umírněnost při hledání spravedlnosti není žádná ctnost! Ale veškerou opozici nebo prostou slušnost musí diktatura nazvat extremismem,“ napsal Kasparov na sociální síti X.

Kasparov se stal historicky nejmladším mistrem světa v šachu v roce 1985, když titul získal ve 22 letech. Od roku 1984 do roku 2005 byl nejlépe hodnoceným hráčem světa, když se na špičce žebříčku držel rekordních 255 měsíců.

Svět profesionálního šachu opustil v roce 2005, aby se věnoval politice a aktivismu. Už dříve Putina nazval „nejnebezpečnějším mužem světa“ a je kritikem ruské vojenské agrese na Ukrajině už od roku 2014. 

Nyní žije v New Yorku, vedle ruského má také chorvatské občanství. V roce 2008 zkoušel kandidovat na ruského prezidenta, ale později kandidaturu stáhl.

Chodorkovskij a Kasparov na seznamu cizích „agentů“

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám