Hlavní obsah

Na obzoru je extrémní změna počasí. Tohle se nestalo 250 let, tvrdí britští meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nad Británií se formuje takzvané náhlé stratosférické oteplení, které může poslat teploty na ostrovech bez ohledu na blížící se jaro dost pod nulu. Obvykle se takový extrémní vývoj objevuje jednou za dva roky. V letošní zimě se ale ukázal už dvakrát a nyní hrozí potřetí. To britští meteorologové za dobu svých měření nezaznamenali. Počítačové simulace ukazují výskyt tří náhlých stratosférických oteplení za rok jednou za 250 zim, upozorňuje list The Mirror.

Foto: NOAA, Reuters

Polární vír na záběru z družice. Ilustrační foto

Článek

Při náhlém stratosférickém oteplení se zeslabí nebo rozpadne polární vír a studený vzduch se začne přesouvat ze severu do Evropy. Pro některé oblasti to může znamenat vpády arktického vzduchu s celodenními mrazy a sněžením.

„Tři tzv. náhlá stratosférická oteplení během jedné zimy jsme ještě neviděli. Naše počítačové simulace ukázaly, že k tomu může dojít jednou za 250 zim,“ řekl podle litu The Mirror profesor Adam Scaife, vedoucí dlouhodobých předpovědí britské vládní meteorologické agentury Met Office.

„Zjistili jsme také, že pravděpodobnost výskytu vícenásobného stratosférického oteplení se zvyšuje během působení jevu El Niňo,“ dodal.

Foto: Profimedia.cz

Vánoce 2023 byly v Británii v drtivé většině regionů na blátě, stejně jako v Londýně.

Itálii a Francii sužují laviny a extrémní počasí. V Savoně udeřilo i tornádo

Evropa

Příchod jara se nejspíš odkládá

Příchod jara se tak podle The Mirroru nejspíš odkládá. Podle dlouhodobé předpovědi nehrozí přívaly sněhu, Brity ale čeká v příštích týdnech vydatný déšť, nízké teploty a silný vítr. „I na začátku dubna se mohou objevit sněhové vločky, zejména v noci,“ uvedl podle listu Nick Finnis ze společnosti netweather.

Ve hře je ale podle něj možnost, že místo bílých Vánoc si lidé v některých regionech Britských ostrovů užijí po nočním sněžení bílé Velikonoce. „Je ironií, že o Velikonocích bude větší šance na sníh než o Vánocích,“ poznamenal Finnis. „Tento sníh ale rychle zmizí a nejspíš se přes den neudrží,“ dodal.

Polární vortex

Polární vortex je rozsáhlá oblast nízkého tlaku vzduchu se silným prouděním, většinou od západu na východ. Je to velká cyklonální oblast, která pokrývá celý severní pól až po vrchol stratosféry. Důležitá je jeho aktivita, protože v zimním období má velký vliv na počasí na celé severní polokouli. Silný polární vortex znamená silnou polární cirkulaci, která uzamkne chladný vzduch do polárního kruhu, což přináší mírnější zimní podmínky. Naopak slabý polární vír hůře zadržuje studený vzduch a ten se může dostat z polárních oblastí.

  • Jak vzniká polární vír?

„S končícím létem teplota i tlak v polárních oblastech klesají a vzniká silný globální tlakový rozdíl mezi polárními a subtropickými oblastmi. Na severní polokouli se začíná vyvíjet cyklonální cirkulace, tzv. polární vortex, který sahá až do stratosféry. Nejsilnější je polární vír nejčastěji v listopadu a v prosinci, protože je stratosféra nejchladnější,“ popsala pro Novinky meteoroložka Dagmar Honsová.

  • Jaké počasí přináší deformace polárního víru?

„Arktický vzduch se dostává nad starý kontinent i do mírných zeměpisných šířek a přináší k nám silné mrazy a často i sníh. Nestává se to však pokaždé po jeho oslabení nebo kolapsu, protože závisí i na mnoha dalších faktorech. Velký kolaps polárního víru přinesl např. leden 2021,“ vysvětlila Honsová.

Víry každoročně zesilují a zeslabují. Pokud je arktický vír silný, je jedním celkem a je jasně ohraničený polárním tryskovým prouděním (tzv. jet streamem), zatímco když je slabší, dochází k rozdělení na dva nebo více vírů. Tryskové proudění na hranách vortexů je extrémně rychlý vítr, který proudí ve výšce 9 až 14 km.

Ve Španělsku mají v lednu letní teploty. Pláže ožily

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám