Hlavní obsah

Letiště v Hamburku je stále uzavřené. Ozbrojený muž drží na ploše dcerku jako rukojmí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Letiště v Hamburku je od sobotního večera uzavřené. Na odbavovací plochu vjel autem ozbrojený pětatřicetiletý muž, který drží svou čtyřletou dceru jako rukojmí. Chce se s ní dostat do Turecka. Policie, která uvedla, že motivem činu je spor o opatrovnictví, s ním stále vyjednává. Zrušeny byly první nedělní lety.

Letiště v Hamburku je stále uzavřené. Ozbrojený muž drží na ploše dcerku jako rukojmíVideo: Reuters

 
Článek

Podle informací deníku Bild byl neznámý muž v sobotu krátce po osmé hodině večer viděn před terminálem v černém audi bez poznávací značky. Následně přidal plyn, prorazil bezpečnostní bariéry u severní brány a vjel na odbavovací plochu.

Letiště bylo okamžitě uzavřeno. Police kvůli bezpečnosti vyklidila terminály 1 a 2. Muž svůj vůz zastavil přímo u letadla aerolinek Turkish Airlines. Podle informací Bildu muž střílel do vzduchu a vyhodil z auta rovněž dvě hořící láhve. „Jakési Molotovovy koktejly,“ uvedl policejní mluvčí Thomas Gerbert. Hasiči pro jistotu letadlo postříkali vodou, aby nedošlo k požáru.

Foto: Profimedia.cz

Muž vjel autem na odbavovací plochu a zastavil až u letadla Turkish Airlines. Jako rukojmí drží svou čtyřletou dcerku

Podle Bildu krátce předtím volala na policii mužova žena, že její manžel vzal jejich dítě a míří na letiště. Deník Bild nejprve uvedl, že muž má v autě dvě děti, ukázalo se, že ve voze má muž pouze svou čtyřletou dcerku. Agentura DPA uvedla s odvoláním na policii, že jde o opatrovnický spor a muž se chce s dcerou dostat do Turecka.

Na místě je policejní komando a rovněž policejní psycholog. Vyjednavač má hovořit s mužem turecky. Před půlnocí policie uvedla, že „muž se s námi snaží komunikovat, což je pozitivní signál“. Ve čtyři hodiny ráno policie informovala, že jednání stále pokračují.

Dnes dopoledne hamburská policie na sociální síti X napsala, že musí vycházet z toho, že muž u sebe má zbraně a možná i nějaké výbušniny. „Naší prioritou je ochrana dítěte. Podle současných poznatků se dítěti vede po tělesné stránce dobře,“ uvedla policie.

Oční kontakt s dívkou

Policie předpokládá, že dívka je fyzicky v pořádku. „Ukazuje nám to oční kontakt, který s ní v tuto chvíli máme, a také telefonáty s pachatelem, při nichž je dítě z pozadí slyšet. Jak je na tom (dívka) psychicky, o tom mohu jen spekulovat,“ informovala v neděli policejní mluvčí Sandra Levgrünová.

Mluvčí letiště sdělil Bildu, že kvůli policejní operaci v sobotu již žádné lety nebudou odbaveny. Zrušeno bylo 27 letů (6 odletů a 21 příletů), což se podle mluvčího dotklo zhruba 3200 cestujících. „Nelze nyní předvídat, kdy budou lety opět obnoveny,“ dodal mluvčí letiště. Letiště nyní ruší první nedělní lety a upozornilo, že je pravděpodobné, že budou lety rušeny i přes den. Odklání se také veřejná doprava směrem na letiště.

Během dnešního dopoledne letiště zrušilo dalších 126 letů. Během neděle mělo být odbaveno celkem téměř 290 letů s téměř 35 tisíci cestujícími.

Únosce v Německu držel 11 rukojmí v lékárně téměř pět hodin a žádal výkupné 166 milionů

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám