Hlavní obsah

Na Kanárech protestovali obyvatelé proti masovému turismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce lidí protestovaly v sobotu na všech Kanárských ostrovech. Nespokojení obyvatelé požadují dočasné omezení přívalu turistů. Krátkodobé prázdninové pronájmy, které turisté využívají, místním zvyšují náklady na bydlení.

Foto: Profimedia.cz

Sobotní demonstrace na Kanárských ostrovech se zúčastnilo 20 000 lidí

Článek

Demonstranti požadují po vedení ostrova, aby provedlo změny v nastavení turistického průmyslu. Místní úřady by měly podle organizátorů protestů dočasně snížit počet turistů, aby tak zmírnily tlak na životní prostředí, infrastrukturu a bytový fond ostrovů, a omezit nákupy nemovitostí cizinci. Ten tvoří 35 procent HDP Kanárských ostrovů.

Podle policie se protestujících sešlo na 20 tisíc, měli na transparentech nápisy: „Zde žijí lidé“ nebo „Nechceme náš ostrov vidět umírat,“ informuje agentura Reuters.

„Dostali jsme se do bodu, kdy se porušila rovnováha mezi využíváním zdrojů a blahobytem zdejšího obyvatelstva – zejména v posledním roce,“ prohlásil Víctor Martín, mluvčí kolektivu Canarias se agota (Kanárské ostrovy mají dost), který protesty koordinuje.

„Nejsme proti turismu jako takovému,“ uvedl podle deníku The Guardian jeden z protestujících.

Obyvatelům Kanárů vadí hordy „vykořisťujících“ turistů. Chystají protestní akce

Cestování
Foto: Profimedia.cz

Sobotní demonstrace na Kanárských ostrovech se zúčastnily desetitisíce lidí

Souostroví, na kterém žijí něco málo přes dva miliony obyvatel, navštívilo podle oficiálních údajů v roce 2023 téměř 14 milionů zahraničních turistů, což je o 13 % více než v předchozím roce. Úřady se obávají případných dopadů restriktivních opatření v turismu.

K situaci se vyjádřil i Fernando Clavijo, místní prezident Kanárských ostrovů. „Turistický model Kanárských ostrovů je úspěšný, ale samozřejmě, jako u všeho, jsou věci, které by se daly zdokonalit,“ sdělil tento týden novinářům.

Dvě sestry: Jedna krásná, druhá divoká. Lanzarote a Fuerteventura

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám