Hlavní obsah

Z vandalů na hřbitově v Ružomberku se vyklubala medvědice s mláďaty

Ružomberok

Na městském hřbitově v Ružomberku na severu Slovenska zaznamenali minulý týden porozbíjené svícny, rozházené květiny a zničené dekorace. Městští strážníci se nejprve domnívali, že zde řádí skupina vandalů. Ukázalo se ale, že nepořádek je dílem skupinky medvědů.

Foto: Facebook primátora Ružomberoku

Upozornění na městském hřbitově v Ružomberku

Článek

Primátor města Ľubomír Kubáň rozhodl, že hřbitov bude ve večerních hodinách uzavřen a v okolí budou posíleny hlídky městských strážníků. „Medvědy lákají svíčky na hrobech, žádáme proto návštěvníky hřbitova, aby je až do odvolání nepoužívali,“ uvedlo vedení města na sociální síti.

Foto: Facebook primátora Ružomberoka

Městský hřbitov v Ružomberku po řádění skupinky medvědů

Zásahový tým pro medvěda hnědého napočítal na místě jednoho dospělého jedince a dvě loňská mláďata. Tým se je snažil odehnat akustickou formou za použití plynové pistole se šrapnelem.

Na Slovensku žije podle odhadů 1000 až 1200 medvědů. Podle odborníků problém není v počtu medvědů, ale v tom, že ztrácí plachost.

„Kvůli nezabezpečeným kontejnerům, pěstování kukuřice v podhorských oblastech a urbanizaci přírodního prostředí se medvědi zdržují v blízkosti lidských obydlí a ztrácí plachost. Všechny tyto faktory zvyšují riziko střetu člověka s největší slovenskou šelmou,“ upozorňuje generální ředitel státní ochrany přírody Slovenské republiky Dušan Karaska.

Na Slovensku zadrželi tři Čechy, převáželi ulovenou, naporcovanou medvědici

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám