Hlavní obsah

Na Hawkingově pohřbu se sešlo 500 hostí, zvon odbil 76krát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cambridge

Pět stovek pozvaných smutečních hostů se v sobotu sešlo v kostele Panny Marie v Cambridge na pohřbu britského fyzika Stephena Hawkinga, který zemřel 14. března ve věku 76 let. Jedním ze smutečních řečníků byl i herec Eddie Redmayne, který Hawkinga ztvárnil v životopisném snímku Teorie všeho z roku 2014, informovala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pohřeb Stephena HawkingaVideo: Reuters

 
Článek

Mezi smutečními řečníky byli vedle Redmayna také Hawkingův syn Robert, britská fyzička a Hawkingova bývalá studentka Fay Dowkerová či astrofyzik Martin Rees.

Zvon cambridgského univerzitního kostela na Hawkingovu počest odbil šestasedmdesátkrát, jednou za každý rok života.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Jane Hawking and her son Timothy arrive at Great St Marys Church, where the funeral of theoretical physicist Prof Stephen Hawking is being held.

Ačkoli byla smuteční ceremonie přístupná pouze pro pozvané hosty, shromáždila se před kostelem Panny Marie podle BBC řada lidí. Po celý den se mohli podepsat do kondolenční knihy.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Members of the public and media photograph the funeral cortege as it arrives at Great St Marys Church, where the funeral of theoretical physicist Prof Stephen Hawking is being held.

Hawkingův popel bude 15. června uložen ve Westminsterském opatství v Londýně, a to v blízkosti ostatků fyzika Issaka Newtona a přírodovědce Charlese Darwina.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Pallbearers carry the coffin out of Great St Marys Church at the end of the funeral of theoretical physicist Prof Stephen Hawking, in Cambridge, Britain, March 31, 2018. REUTERS/Henry Nicholls

Pohřbení ve Westminsterském opatství je podle agentury Reuters zřídka využívaným znamením úcty. Naposledy tam byli z vědců uloženi průkopník jaderné fyziky Ernest Rutherford v roce 1937 a objevitel elektronů Joseph John Thomson v roce 1940.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

British actors Lily Cole, Eddie Redmayne and Felicity Jones leave Great St Marys Church, where the funeral of theoretical physicist Prof Stephen Hawking was held.

Hawking se věnoval tématům vzniku vesmíru, černých děr nebo propojením Einsteinovy obecné teorie relativity s kvantovou mechanikou. Své znalosti předával i široké veřejnosti, vysoce ceněná je především jeho populárně vědecká publikace Stručná historie času.

V 21 letech u něj lékaři diagnostikovali amyotrofickou laterální sklerózu, takže větší část života strávil na kolečkovém křesle.

Foto: Joe Giddens, ČTK/AP

Professor Stephen Hawking's daughter Lucy attends the funeral of her father.

Kombinace úspěchů na poli vědy se zdravotním postižením podle agentury AP přispěly k tomu, že se z Hawkinga stala jedna z nejznámějších osobností světové vědy a pronikl i do populární kultury.

Zahrál si sám sebe třeba v americkém komediálním seriálu Teorie velkého třesku nebo daboval svou postavu v kresleném seriálu Simpsonovi. Natočil rovněž skladbu Galaxy Song od britské komediální skupiny Monty Python.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Pallbearers carry the coffin out of Great St Marys Church at the end of the funeral of theoretical physicist Prof Stephen Hawking.

Reklama

Výběr článků

Načítám