Hlavní obsah

Na Faerských ostrovech v rámci staleté tradice pozabíjeli 1400 delfínů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 1400 delfínů na Faerských ostrovech padlo v neděli za oběť tradičnímu lovu kytovců, při kterém jsou tato zvířata nahnána na mělčinu a usmrcena kvůli masu a tuku. Tento zvyk znovu vyvolal debatu a kritiku, napsala ve středu agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Plískavice běloboká (delfín běloboký)

Článek

Lov není komerční a úřady ho povolují, ale ochránci přírody ho považují za krutý. Sami obyvatelé Faerských ostrovů, kteří tuto tradici obhajují, uznávají, že letos vzbudila nechtěnou pozornost. Loni při lovu zvaném Grindadráp místní lidé usmrtili 576 kulohlavců a 35 plískavic bělobokých, zvaných též delfín běloboký. Letos jim ovšem za oběť padlo 1428 plískavic bělobokých.

Heri Petersen, předák skupiny, která kytovce nahání na mělčinu u druhého největšího faerského ostrova Eysturoy, řekl, že o lovu delfínů nic nevěděl a že se od toho „zcela distancuje“.

Předseda Faerského sdružení pro lov kulohlavců Ólavur Sjúrdarberg má obavy, že nedělní události vrhnou špatné světlo na tradici udržovanou na těchto ostrovech, které jsou autonomní součástí Dánska. „Musíme myslet na to, že nejsme na Zemi sami. Naopak, svět se výrazně zmenšil a každý nosí v kapse kameru,“ řekl místním médiím. „To je skvělé sousto pro někoho, kdo chce, abychom vypadali špatně, pokud jde o lov kulohlavců,“ dodal.

Bouře vyplavila delfíny v Thajsku na mělčinu. Místní měli plné ruce práce

Koktejl

Mezinárodní ochranářská organizace Sea Shepherd, která se dlouhodobě tomuto lovu snaží zabránit, tvrdí, že letos bylo na Faerských ostrovech usmrceno nejvíce mořských savců při podobné jednorázové akci. „Tento lov je nesmyslný a podle výpovědí svědků způsobil zvířatům velké utrpení. Byla překročena jistá hranice a lov dosáhl nových rozměrů,“ uvedla podle agentury DPA také organizace OceanCare, která se zasazuje o ochranu světových oceánů a mořských savců.

Tradice lovu Grindadráp sahá do 16. století. Kořistí jsou většinou kulohlavci černí, někdy ale právě i delfíni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám