Hlavní obsah

Na Expo v Dubaji létali kamarádi slovenského exministra, účty neplatili, tvrdí resort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevypořádané finanční závazky související se světovou výstavou Expo v Dubaji přesahují na slovenském ministerstvu hospodářství milion eur (téměř 24 milionů korun). Podle bývalého ministra hospodářství Karla Hirmana (Demokraté) se za jeho předchůdce Richarda Sulíka (Svoboda a Solidarita SaS) na Expo létalo v rámci výletů kamarádů a rodinných příslušníků.

Foto: ČTK/AP

Lídr strany Svoboda a Solidarita Richard Sulík

Článek

Zmíněná částka jsou podle exministra neuhrazené faktury za jídlo, pití a apartmány pro Sulíkovy kamarády a příbuzné. Jen nezaplacené účty z restaurace ve slovenském pavilonu činí 54tisíc eur (1,3 milionu korun) a z osmi apartmánů bylo řádně doloženo pouze u tří, že je skutečně obývali pracovníci ministerstva. Ministerstvo hospodářství podává v této souvislosti žaloby.

Sulík v reakci na to připomněl, že na Slovensku se vede předvolební kampaň a ta se dělá především výsledky, nikoliv takto. Slovenská účast na Expu bylo hodnocena jako úspěšná.

K věci se opakovaně vyjadřuje i Robert Fico, předseda strany Smer, který spolu s dalšími politiky zveřejnil video z večírku v restauraci slovenského pavilonu na Expo v Dubaji, na němž Sulík vyzývá přítomné, aby do rána vypili celý obsah zdejšího baru.

Sulík v reakci tvrdil, že inkriminovaný večírek se konal po ukončení výstavy a alkohol, který byl ve slovenské restauraci bylo potřebné vypít, protože z Dubaje není možné alkohol vyvést. „Ve slovenském pavilonu se v průběhu výstavy konalo 550 obchodních jednání,“ vysvětlil Sulík náklady na provoz.

Podle Fica ministerstvo hospodářství podepsalo například den před odletem do Dubaje dohodu se Sulíkovou dcerou, že je údajně expertka na energetické právo. „Aby tátu tento výlet nic nestál,“ dodal Fico.

Sulíkova strana SaS byla do září 2022 součástí vládní koalice, ale pak koalici opustila a kabinet premiéra Eduarda Hegera (Demokraté) se stal menšinovým. V polovině prosince vyslovil parlament menšinové vládě nedůvěru a 30. září 2023 čekají Slovensko předčasné parlamentní volby. Do té doby zemi povede úřednická vláda jmenovaná prezidentkou Zuzanou Čaputovou, v jejíž čele stojí bývalý viceguvernér Národní banky Slovenska Ľudovít Ódor.

Čaputová jmenovala novou slovenskou vládu

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám