Hlavní obsah

Na Český dům v Moskvě dopadla ruská msta. Končí tamní restaurace

– Moskva

V Českém domě v Moskvě končí od června restaurační i hotelový provoz, uvedla Česká televize. Důvodem je diplomatická roztržka mezi Českem a Ruskem, která vedla ke snížení počtu pracovníků na české ambasádě a stejně tak i Rusů, které Češi v Moskvě najímali.

Foto: Profimedia.cz

Český dům v Moskvě.

Článek

Generální ředitel Českých center Ondřej Černý v dopise zákazníkům zařízení uvedl, že bytových a kancelářských pronájmů v Českém domě se situace nedotkne.

Diplomatická roztržka mezi Českem a Ruskem vypukla před dvěma týdny, kdy představitelé české vlády zveřejnili, že bezpečnostní složky našly důkazy o zapojení ruských tajných služeb do explozí muničního skladu ve Vrběticích z roku 2014, které si vyžádaly dva mrtvé a miliardovou škodu.

Foto: Profimedia.cz

Český dům v Moskvě

Česko v reakci vypovědělo 18 ruských diplomatů, kteří byli identifikováni jako pracovníci ruských zpravodajských služeb. Moskva na oplátku vypověděla 20 členů české diplomatické mise včetně zástupce velvyslance, čímž české velvyslanectví v Rusku fakticky paralyzovala.

Rusové nakonec souhlasili s tím, že se počet diplomatů na ambasádách v obou zemích srovná.

Reakce na Vrbětice: Europarlament vyzývá ke koordinovanému vyhoštění ruských diplomatů

Evropa

Na stole jsou všechny varianty

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) ve čtvrtek v rozhovoru na webu Seznam Zprávy uvedl, že o budoucnosti Českého domu bude hovořit na vládě. „Nechci teď nic předjímat, musíme si dát na stůl všechny varianty,“ řekl serveru.

Rusko v odvetě vypovídá diplomaty Slovenska a Pobaltí. Mluví o „pseudosolidaritě”

Evropa

Český dům v Moskvě je největším areálem ve vlastnictví České republiky v zahraničí. Jde o rozsáhlý komplex, nacházející se asi půl kilometru od budovy českého velvyslanectví a 2,5 kilometru od Rudého náměstí a Kremlu. Dům disponuje 122 kancelářemi, 131 byty a 87 hotelovými pokoji, nabízí také konferenční místnosti, salonky, business centrum, jsou v něm restaurace, pivnice, bar, tělocvična, venkovní hřiště, posilovna nebo sauna. Kromě obchodu slouží i pro propagaci české kultury v Rusku.

Na výbuchy ve Vrběticích bychom měli být pyšní, píše ruský list

Evropa

Český dům byl dokončen v roce 1986. Od začátku bylo jeho úkolem vytvářet zázemí pro české exportéry, po rozdělení Československa přešel do majetku České republiky. Nyní je dům součástí sítě Českých center, což je příspěvková organizace ministerstva zahraničních věcí. Správu Českého domu převzala v roce 2002 poté, co byl v pronájmu.

Reklama

Výběr článků

Načítám