Hlavní obsah

Muže odsoudili za znásilňování nevlastní dcery. Myslel si, že v Irsku je to legální

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dublin

Na 12 let byl odsouzen v Irsku 42letý občan cizího původu, který šest let znásilňoval svou nevlastní dceru. Začal s tím, když jí bylo jedenáct. Zpočátku se hájil tím, že si myslel, že „podle irských zákonů je to v pořádku“, ale pak uznal, že ne. Přiznal se ke zneužití, odmítl ale, že by ji znásilnil, uvedl v pondělí list The Irish Times.

Foto: Profimedia.cz

Příslušníci irské policejní jednotky Garda Síochána, kteří jsou označováni jako gardaí. Ilustrační foto

Článek

Soudce Michael White při vynášení trestu uvedl, že ho velmi znepokojilo, že „netolerovatelné“ zneužívání „probíhalo jako běžná věc“. Dodal, že šlo o vážné porušení práv dítěte, kdy muž zneužil své autority a důvěry, kterou k němu dívka jako k otčímovi měla.

Pachatel, jehož původ zřejmě s ohledem na ochranu oběti žádný zdroj neuvádí, byl uznán vinným ve všech bodech obžaloby. Už loni v lednu se u soudu přiznal ke třem případům zneužití dítěte mladšího 17 lety mezi březnem a červnem 2017. Odmítal ale další případy znásilnění s dokonaným pohlavním stykem. Popřel také, že by ji třikrát zneužil mezi lety 2011 a 2017 a že by ji sexuálně zneužil v červenci 2017, kdy jí po telefonu nabídl za sex 200 eur.

Stěžovala si až v 15 letech

Příslušník místní policie Vincent Henegan však vypověděl, že zneužívání začalo vynuceným orálním sexem, když bylo oběti jedenáct let, a potom s ní muž měl sex „velmi pravidelně“ v domě rodiny, když matka dívky byla v práci.

Zneužívání pokračovalo až do dívčiných patnácti let, kdy si na to stěžovala rodině, a nakonec se obrátila na místní policejní jednotku gardaí.

Oběť si stěžovala, že trpí sebepodceňováním a stressem, že nebyla schopna spát a trpěly tím její výkony ve škole. Dodala, že svého otčíma už nikdy nechce vidět.

Soudce dodal, že vzal v úvahu, že muž byl bezúhonný, dobře pracoval a skoro neuměl anglicky.

Reklama

Výběr článků

Načítám