Hlavní obsah

Muž v Británii léčil seniorce cukrovku „úderovou terapií“. Zemřela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínský alternativní léčitel čelí obžalobě ze zabití Britky během kurzu takzvané úderové terapie, který pořádal před sedmi lety na jihozápadě Anglie. Britské úřady několik let usilovaly o vydání muže praktikujícího svou metodu v řadě zemí světa. U soudu by se měl objevit v pátek, napsala dnes agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Šedesátiletý Siao Chung-čch' popularizuje metodu založenou na opakovaných úderech dlaní do různých částí těla, zejména oblastí u kloubů na nohou a rukou či do hlavy. Její zastánci tvrdí, že zlepšuje krevní oběh a dokáže z těla vyplavit různé druhy nemocí a zbaví tělo bolestí. Kritici oponují, že nemá vědecký základ a hlavním výsledkem jsou modřiny a poškozené cévy.

Jednou ze Siaových pacientek byla před sedmi lety během kurzu v hrabství Wiltshire na jihozápadě Anglie jednasedmdesátiletá Danielle Carrová-Gommová. Žena hledala podle svého syna alternativní metody, jimiž by se zbavila cukrovky, neboť měla strach z jehel a odmítala si píchat inzulin.

„Vím, že byla zoufalá a snažila se té nemoci zbavit,“ řekl podle AP její syn Matthew. Jeho matka zemřela v hotelu krátce poté, co se zúčastnila Siaovy terapie. Britské úřady jej obvinily ze zabití z vážné nedbalosti.

Způsobil smrt mladého muže

Policie o jeho zatčení usilovala od roku 2019, později se dočkala jeho vydání z Austrálie, kde tehdy pobýval.

Siao podle webu BBC provozuje terapii například v Kalifornii, Austrálii či Německu. Již v roce 2011 dostal pokutu na Tchaj-wanu za to, že tvrdil, že pacienti s cukrovkou nemusí brát inzulin a mohou jej plně nahradit jeho metodou. V návaznosti na to zemřel v Sydney mladý chlapec trpící cukrovkou, který mohl být podle policie Siaovými slovy ovlivněn.

Pro výrobu léků používaly čínské firmy ohrožené levharty

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám