Hlavní obsah

Pro výrobu léků používaly čínské firmy ohrožené levharty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři čínské farmaceutické společnosti byly obviněny z používání částí těl ohrožených zvířat pro výrobu léků tradiční čínské medicíny. Ve složení nabízených léků se objevují například i těla chráněných levhartů.

Foto: Envanto Eelements

Ilustrační foto

Článek

Čínské firmy Beijing Tong Ren Tang group, Tianjin Pharmaceutical group a Jilin Aodong Pharmaceutical Group, zabývající se produkcí léků tradiční čínské medicíny, používají k výrobě produktů i části těl ohrožených zvířat, informovala o tom nezisková organizace Environmental Investigation Agency.

Tyto tři společnosti jsou na seznamu 72 firem, které podle ekologické neziskové organizace používaly části těl ohrožených levhartů a luskounů jako přísady do nejméně 88 produktů tradiční čínské medicíny.

Skupina uvedla, že se zaměřila na ty firmy, které jsou veřejně podporovány největšími globálními společnostmi. Mezi investory firem se objevují například banky UBS a HSBC. „Je obrovským zklamáním vidět, že tolik velkých bank a finančních institucí účinně podporuje takové škodlivé vykořisťování,“ řekl Avinash Basker, právní a politický specialista organizace.

Produkty tradiční čínské medicíny jsou známé tím, že jako přísady používají širokou škálu živočišných částí a jejich výrobci veřejně propagují účinnost takových přísad a uvádějí je i na obalech svých produktů.

Čínský zákon na ochranu divoké zvěře, který vstoupil v platnost v květnu letošního roku, zakazuje obchod s většinou divokých zvířat za účelem jejich konzumace. Výjimka ale stále platí pro jejich chov a zužitkování. Firmy ani Čínský národní úřad pro lékařské produkty neodpověděly na žádost agentury Reuters o komentář.

Další druh čelí vyhubení. Kvůli apetitu lidí

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám