Hlavní obsah

Muž se u policejní stanice v Bělorusku polil benzínem a zapálil

Svět obletěl v pátek odpoledne videozáznam s brutálním obsahem. Je na něm zachycen muž u sídla policie v běloruském městě Smaljavičyv, který se polil benzínem a zapálil, napsal server tut.by. V současné chvíli je muž na jednotce intenzivní péče v místní nemocnici s těžkými popáleninami na více než 90 procentech těla.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Blížil jsem se ke křižovatce, u níž se nachází budova policie. Před ní byly hasičské vozy a policisté. Na zemi ležel muž a vedle něho hořel nějaký hadr nebo oblečení. V první chvíli jsem si myslel, že je to nějaká figurína, ale pak jsem si všiml, že se ten muž pohybuje. Byl pokrytý jakýmsi bílým práškem. Pak dorazily dvě sanitky a muže odvezly,“ popsal serveru svědek.

Muž před tím, než se zapálil, údajně nevykřikoval žádná hesla. Beze slova se polil benzínem a zapálil. Jeden z policistů ho hasil pomocí hasicího přístroje.

Důvody, které muže vedly k tomuto dramatickému činu, zatím nejsou známé. Zjišťuje se také jeho totožnost. Na mnoha sociálních sítích se objevují zprávy, že se muž upálil na protest proti akcím bezpečnostních sil vůči opozici.

V Bělorusku vypukly protesty kvůli sporným prezidentským volbám z 9. srpna, po nichž úřady prohlásily za jednoznačného vítěze stávajícího prezidenta Alexandra Lukašenka. Opozice to považuje za podvod, výsledek voleb neuznala ani EU. Lukašenko údajně získal 80 procent hlasů při 80procentní účasti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám