Hlavní obsah

Muž ozbrojený granáty vnikl do úřadu srbského prezidenta, hrozil výbuchem

Novinky, pst, rei, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad
Aktualizováno

Muž vyzbrojený ručními granáty ve čtvrtek vstoupil do budovy úřadu srbského prezidenta v centru Bělehradu. Prezident Boris Tadić v ní nebyl přítomen, ale muž hrozil, že granát odpálí. Zneškodnit se ho podařilo až kolem páté hodiny odpoledne, uvedla rozhlasová stanice B92. Muž po e-mailu už dříve hrozil, že chce sídlo prezidenta zapálit.

Foto: Marko Djurica , Reuters

Srbský policista před sídlem prezidenta. Jeho okolí je vyklizeno a uzavřeno.

Článek

Útočníkem byl Dragan Marić. Do budovy se dostal už před polednem. Podle nepotvrzených informací vzal jednomu pracovníkovi bezpečnosti vstupní kartu a u vchodu nechal jeden granát. Následně odjistil druhý a s ním vešel do budovy. Policie s ním vyjednávala.

Marić hrozil, že granát nechá vybuchnout ve čtyři hodiny odpoledne, pokud nedojde k dohodě o mimosoudním vyrovnání. Nakonec se jej podařilo zneškodnit a odvést.

Marić je podnikatel a tvrdí, že jeho firmu Inter lizing poškodilo obchodování se státní leteckou společností JAT. Soud jeho nárok zamítl.

Foto: Marko Djurica , Reuters

Srbský policista před sídlem prezidenta. Jeho okolí je vyklizeno a uzavřeno.

Srbský policista před sídlem prezidenta. Jeho okolí je vyklizeno a uzavřeno. FOTO: Marko Djurica, Reuters

Muž opakovaně v dopisech a e-mailech hrozil, že zapálí sídlo prezidenta a policie ho kvůli tomu několikrát vyslýchala. V době příchodu však Tadić v sídle nebyl.

Podle B92 trpí muž mentálním postižením a policie ho zná z minula. Marić mimo jiné tvrdí, že v roce 2004 držel osmdesátidenní hladovku před budovou skupštiny (parlamentu). Na svých vlastních internetových stránkách také tvrdí, že v roce 1973 vystoupil na vrchol Mont Blanku a jeho stavební firma má pobočky v Hongkongu, Lichtenštejnsku a v Íránu. Tvrdí také, že má podíl v největších srbských betonárkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám