Hlavní obsah

Muž, který útočil ve vlaku ve Švýcarsku hořlavinou a nožem, zemřel

Bern
Aktualizováno

Muž, který v sobotu zaútočil hořlavinou a nožem na cestující ve vlaku ve švýcarském kantonu St. Gallen, podlehl v neděli vážným zraněním. Při útoku zranil šest lidí včetně šestiletého dítěte. Jedna z napadených žen v neděli v nemocnici zemřela.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Švýcarská policie tápe, neví, proč muž zapálil vlak a napadl nožem cestujícíVideo: Reuters

 
Článek

Policie motiv útoku sice nezná, je ale přesvědčena, že o terorismus nejde. "Nedá se samozřejmě nic vyloučit, ale tato myšlenka je nám nyní hodně vzdálená," řekl v neděli ohledně možného teroristického pozadí útoku policejní mluvčí Hanspeter Krüsi. Podle něj není dosud jasné, zda chtěl útočník zasáhnout konkrétní osobu nebo jestli někoho z cestujících ve vlaku znal.

Foto: Gian Ehrenzeller, ČTK/AP

Záchranné složky poblíž místa činu, železniční stanice Salez

Bruno Metzger, policejní mluvčí St. Gallen, prohlásil, že 27letý muž jednal sám a že nešlo o migranta, nýbrž o obyvatele sousedního kantonu. Dosud neměl žádný záznam v trestním rejstříku. Podle Metzgera není vyloučeno, že za jeho činem stojí osobní problémy.

Policisté už ale podle švýcarských médií provedli domovní prohlídku v jeho bydlišti.

Foto: Gian Ehrenzeller, ČTK/AP

Vlak, ve kterém došlo k útoku

Útok mohl mít daleko horší následky nebýt duchapřítomnosti jednoho z kolemjdoucích, který byl na nástupišti, když do stanice Salez vjížděl hořící vlak. Muž se vrhl do vlaku a útočníka vytáhl. „Zabránil ještě horším následkům. Sám se přitom zranil, ale podle mých informací už byl z nemocnice propuštěn do domácího léčení,” řekl Krüsi švýcarskému deníku Blick.

Incident se stal krátce po 14.00 na trase mezi Buchs a Sennwald, vlak se v tu chvíli nacházel těsně před nádražím v Salez poblíž hranic s Lichtenštejnskem. Muž založil ve vlaku oheň, použil k tomu zatím blíže neupřesněnou hořlavinu. Cestující potom napadl nožem [celá zpráva].

Reklama

Výběr článků

Načítám