Hlavní obsah

Musíme do boje, apeluje náčelník generálního štábu francouzské armády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Skončil čas bezstarostnosti. Musíme se rychle vyzbrojit a začít se bránit. A to před islamisty i cizími mocnostmi. Mír už není samozřejmostí, musíme si ho vymoct. Ve veřejném prohlášení to uvedl náčelník generálního štábu francouzské armády Pierre de Villiers. Podobné apely ze strany vysoce postavených vojáků jsou přitom ve Francii krajně neobvyklé.

Foto: Profimedia.cz

Náčelník generálního štábu francouzské armády Pierre de Villiers

Článek

„Nepřítel, proti němuž bojujeme, se velmi odlišuje od tradičních schémat. Čelíme nepříteli, který útočí více na to, co jsme než na to, co máme. Používání síly ze strany mužů a žen naší armády proti tomuto barbarskému násilí je legitimní,” řekl Pierre de Villiers.

Podle listu je velmi neobvyklé, aby se nějaký vysoký představitel francouzské armády podobně veřejně vyjadřoval. Svědčí to o tom, v jak bezprecedentní situaci se země ocitla.

Konec bezstarostnosti

„Léta 2015 a 2016 jsou zlomem, přešli jsme do nové epochy. Je to konec bezstarostnosti. Mír nebude nadále samozřejmostí, je nutné ho dobývat. Všechny obranné a bezpečnostní síly, všechny národní síly musejí přinést globální odpověď. Vyžaduje si to složitost bezpečnostní situace,” zdůraznil generál, který stojí v čele generálního štábu od roku 2014.

Francie zažila od začátku roku 2015 sérii atentátů, při nichž džihádisté povraždili na různých místech země více než 230 lidí. V zemi platí od loňska výjimečný stav, v ulicích měst hlídkují těžce vyzbrojení vojáci a policisté. Francie bojuje proti hnutí Islámský stát v Iráku a Sýrii.

Hrozí i konvenční armády

Okamžitá a konkrétní hrozba islámského terorismu ale podle něj nesmí zastínit fakt, že Francii ohrožují i nově vznikající nebezpečné mocnosti. „U hranic Evropy, v Asii, na Blízkém východě stále více států zavádí strategie, které se opírají o uplatňování síly. Všechny tyto země zbrojí,” varoval jeden z nejvyšších představitelů obrany Francie. Konkrétnější nebyl.

De Villiers také požaduje zvýšení vojenského rozpočtu s cílem posílit francouzskou armádu a zvýšit její účinnost. Je také pro modernizaci jaderného arzenálu. Současný vojenský rozpočet Francie představuje 1,77 procenta HDP, Pierre de Villiers chce, aby se v příštích pěti letech zvýšil na nejméně 2 procenta HDP. Apel velícího důstojníka francouzské armády přichází dva dny po teroristickém útoku v Berlíně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám