Hlavní obsah

Zelenskyj zůstane v Kyjevě, oligarchy vyzval k návratu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se svou rodinou zůstane v Kyjevě, aby šel „vlasteneckým příkladem“. Řekl to po boku německého kancléře Olafa Scholze po jejich společném jednání v Kyjevě. Zároveň vyzval oligarchy, kteří v neděli ze země odletěli, aby se do 24 hodin vrátili, uvedl server Ukrajinska pravda.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po jednání s německým kancléřem Olafem Scholzem

Článek

„Moje rodina je vždy se mnou, vždy s Ukrajinou. Zůstanu v Kyjevě, jako prezident musím jít příkladem,“ řekl Zelenskyj na tiskové konferenci po jednání se Scholzem.

Ukrajinský prezident ve svém vyjádření také nabádal ostatní Ukrajince, aby zemi neopouštěli. Ačkoli jeho krok nemusí následovat všichni, Zelenskyj věří, že prohlášení o jeho setrvání v Kyjevě budou následovat další.

Ukrajinští oligarchové opouštějí zemi

Evropa

Zelenskyj se ve svém projevu obrátil také na ukrajinské oligarchy, kteří začali ve velkém zemi opouštět. Jen v neděli odletěly do ciziny tři desítky charterových letů.

Ukrajinský prezident magnáty vyzval, aby se do 24 hodin do země opětovně vrátili. Stát podle Zelenského sice nebude zasahovat do jejich podnikání, oligarchové by ale neměli nechat na holičkách své podniky a především zaměstnance.

Podnikatelé a oligarchové přitom prchají z Ukrajiny už od konce ledna. Zemi už dříve opustil i nejbohatší Ukrajinec Rinat Achemtov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám