Hlavní obsah

Moskva hrozí, že zakáže ruské vysílání Deutsche Welle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruské vysílání německé rozhlasové stanice Deutsche Welle (DW) by mělo být zakázáno, neboť vykazuje známky podpory extremismu. Vyplývá to z pátečního prohlášení poslance Vasilije Piskarjova, který stojí v čele parlamentní komise, jež se vysíláním DW zabývala.

Bonnské sídlo stanice Deutsche Welle

Článek

Německá stanice podle Piskarjova porušila „mnoho ruských zákonů”. Zjištění parlamentní komise předá „zplnomocněným orgánům”, tedy ministerstvu zahraničí. „Ministerstvo posoudí další pokračování její akreditace,” řekl Piskarjov. Ministerstvo zahraničí ji zřejmě zakáže, protože k jejímu vysílání už v srpnu vyjádřilo výhrady.

Za kampaní proti Deutsche Welle stojí zřejmě její informace o letních demonstracích v Moskvě. Desetitisíce lidí tehdy protestovaly proti vyřazení opozičních kandidátů z komunálních voleb. Podle ruského ministerstva zahraničí DW vyzývala na sociálních sítích k účasti na nepovolených protestech.

Deutsche Welle nařčení z vyvolávání protestů v Moskvě odmítla. „Rada pro vysílání DW posoudila obvinění, vznesená parlamentní komisí. Odmítá, že by se Deutche Welle vměšovala do vnitřních záležitostí Ruské federace,” prohlásil mluvčí stanice. Vyjádřil naději, že ruské úřady umožní všem zpravodajům stanice pracovat v Rusku svobodně a bez omezení.

Komise ruské Státní dumy rovněž prozkoumá zpravodajství ruské internetové televize Nastojaščeje vremja (Současnost), kterou financují Spojené státy. Zkoumat budou i zpravodajství ruského serveru MBCh Media napojeného na kremelského kritika Michaila Chodorkovského a vysílání opoziční televize Meduza.

Ruští poslanci se podle Piskarjova budou věnovat i ruskému vysílání stanice BBC a americké stanice Rádio svoboda/Rádio Svobodná Evropa (RF/RFE). Zaměří se i na obsah sociální sítě Facebook a produkci vyhledavače Google.

Reklama

Výběr článků

Načítám