Hlavní obsah

Moře u Oděsy se vlivem sladké vody z Kachovky zbarvilo dozelena. Hrozí to i u Bulharska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlny u oděských břehů se vlivem velkého množství sladkovodního planktonu vyplaveného do Černého moře zbarvily dozelena. Jde o jev, před kterým předem varovali ukrajinští mořští biologové.

Foto: Profimedia.cz

Znečištěné pobřeží Oděsy po protržení přehrady Kachovka

Článek

„Velká část organických látek, které proud odnesl k oděským břehům po protržení Kachovské přehrady, je teď na mořském dně. Tyto usazeniny je potřeba odsát, protože proces hnití by byl neúměrně dlouhý,“ uvedl Vladyslav Balynskyj z ekologické organizace Zelenyj list.

„Modrozelené řasy začaly kvést. Ačkoliv jde o jev, který se v našich vodách začal vyskytovat už téměř běžně, budeme doufat, že tentokrát to nebude nadlouho a nedojde ke zničení hydrobiontů (organismů žijících ve vodním prostředí - pozn. red.). Kolektivně žádáme o severozápadní vítr…,“ glosoval zelené zbarvení moře na svém Facebooku Oděsan Oleg Kovtun.

Podle Viktora Komorina, ředitele Ukrajinského národního centra mořské ekologie, se znečištěná mořská voda rychle přesouvá jižním směrem a během několika dní může dosáhnout rumunských a bulharských břehů, citovala jej ve čtvrtek agentura Ukrinform.

Salmonela a jiní původci střevních bakterií

„Satelitní údaje ukazují, že znečištěná voda se včera (ve středu) přesunula k městečku Zatoka (mezi Dněsterským limanem a Černým mořem v Oděské oblasti). To znamená, že se stále rychleji přesouvá na jih. Za den nebo dva se tyto znečištěné vody mohou dostat k našim sousedům do Rumunska a Bulharska,“ sdělil Komorin s tím, že kontaminovaná sladkovodní masa tam může způsobit stejné změny v ekosystému jako u ukrajinských břehů.

„Zatím je veškeré znečištění omezeno na prostor mezi Oděsou a Dunajem, a to díky příslušným větrům a proudům,“ upřesnil vědec.

Podle Ukrinform nyní vědci řeší, zda je nutné vyplouvat na vojenských plavidlech a odebírat vzorky vody i dál od pobřeží. V Černém moři v Oděské oblasti byly podle tohoto zdroje zjištěny bakterie salmonely a další původci střevních infekcí.

Krym může na vodu z Dněpru zapomenout. Místo úrodných polí bude na jihu Ukrajiny poušť

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám