Hlavní obsah

Mladík, který ubodal britského poslance Amesse, je vinen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský soud uznal vinným 26letého Aliho Harbiho Aliho z vraždy britského konzervativního poslance Davida Amesse, kterého ubodal více než dvaceti ranami v říjnu loňského roku v Leigh-on-Sea v Essexu. Dále byl Ali uznám vinným z přípravy teroristického útoku.

Foto: Profimedia.cz

Ali Habi Ali u soudu Old Baileys

Článek

Porota rozhodla o vině za 18 minut. Ali Harbi Ali pocházející z Kentish Townu se dostal do blízkosti poslance, když předstíral, že je zaměstnanec zdravotní služby, který bude nově působit ve městě.

Napadl ho v metodistickém kostele v Leigh-on-Sea v Essexu, kde se Amess zrovna setkával s voliči z obvodu Southend West.

Soudce Nigel Sweeney řekl porotě, že Ali nemá, jak svůj čin obhájit.

Muž obžalovaný z vraždy britského poslance Amesse u soudu odmítl vinu

Zahraniční

Obžalovaný, který je somálského původu, tvrdil, že chtěl jet do Sýrie a přidat se k Islámskému státu. Zjistil ale, že by to bylo obtížné, tak se rozhodl „pomoci” muslimům v Británii.

Ali tvrdil, že napadl Amesse, protože hlasoval pro letecké útoky na Sýrii.

U soudu vypověděl, že necítí žádnou lítost, že zabíjel. „Kdybych si myslel, že dělám něco špatného, tak bych to neudělal,“ dodal Ali.

Před soudem zaznělo i to, že Ali plánoval útoky i na další poslance, včetně ministra Michaela Goveho, o němž byl přesvědčen, že ublížil muslimům. Chtěl zabít nějakého politika, zabít Amesse ale podle něj bylo nejsnazší.

Konzervativního poslance ubodal syn somálského diplomata. Chtěl zabít politika

Evropa

Ali, který je synem somálského diplomata, se v posledních letech radikalizoval.

Nějakou dobu se sice účastnil dobrovolného programu „deradikalizace”, ale odešel z něj. Své radikální názory ale neprojevoval tak silně, aby ho sledovala tajná služba.

Reklama

Výběr článků

Načítám