Hlavní obsah

Mise pozorovatelů OBSE se na Krym nedostala

Kyjev

Pozorovatelům Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) se zatím nepodařilo proniknout na ukrajinský poloostrov Krym, kde mají provést inspekci ukrajinských a ruských vojenských objektů a vyhodnotit bezpečnostní situaci. Oznámila to ve čtvrtek agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním na zprávu ukrajinského ministerstva zahraničí.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Ruské síly na Krymu

Článek

V misi je kolem čtyřiceti neozbrojených osob, mezi nimi i zástupci České republiky. Na Ukrajině by měli všichni pobývat asi týden.

Na Krym se tým pozorovatelů pokusil přesunout už ve středu večer, ale jejich snaha byla neúspěšná. Ve čtvrtek se mise OBSE vydala v autobusech na Krym z černomořského přístavu Oděsa. Cesta pozorovatelů ale skončila u zátarasu na silnici vedoucí na poloostrov, který střeží skupina neoznačených ozbrojenců. S ostrahou "pohraničního" postu představitelé mise zatím neúspěšně vyjednávají, uvedlo ukrajinské ministerstvo.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Krym

Krymský poloostrov podle místních povstaleckých úřadů střeží asi 11 tisíc příslušníků "sil sebeobrany", kteří jsou rozmístěni kolem klíčových vojenských objektů a na přístupových silnicích z ukrajinské pevniny. Autonomní krymský parlament ve čtvrtek oznámil, že v souvislosti s referendem o budoucnosti Krymu, plánovaným na 15. března, hlídky na "hranicích s Ukrajinou" posílí. Kyjev i Západ vnímají situaci na Krymu jako ruskou okupaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám