Hlavní obsah

Česko je v misi pozorovatelů OBSE na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do ukrajinské mise vojenských pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) se zapojilo 19 zemí. Jsou mezi nimi všechny země visegrádské čtyřky, tedy Česká republika, Slovensko, Polsko a Maďarsko a dále například Německo či USA, Kanada a Turecko.

Článek

Sedmatřicetičlenná mise, která bude působit od středy do 12. března, má navštívit ukrajinské vojenské objekty na Krymu i sevastopolské sídlo ruské černomořské flotily.

Z prohlášení OBSE není jasné, zda má Česko na Ukrajině jednoho nebo dva pozorovatele. Každá země, která se dobrovolně tohoto typu mise zúčastní, může vyslat dva pozorovatele, což učinily například Německo nebo Rakousko. „Jsou to vojenští pozorovatelé, ale neozbrojení,” řekla agentuře AFP mluvčí OBSE.

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě
OBSE sdružuje 57 převážně evropských států, ale také státy zakavkazské, středoasijské a USA s Kanadou. Organizace se zabývá například otázkami bezpečnosti a kontroly zbraní a dohledem nad dodržováním lidských a občanských práv. Mezi její nejznámější činnosti patří vysílání pozorovatelů k volbám.

Generální tajemník OBSE Lamberto Zannier podle agentury APA řekl, že experti mají dodat „objektivní posouzení skutečností na místě”.

Ukrajina o vyslání mise sama požádala. Mise dnes měla dorazit do Oděsy a odtud se vydat na Krym. Podle APA není jasné, zda proruské úřady na Krymu pozorovatele na poloostrov vůbec pustí. Zvláštní vyslanec OBSE pro Ukrajinu Tim Guldimann však podle švýcarské agentury SDA na Krymu už je.

Ve středu v Simferopolu demonstrovala asi stovka lidí s ruskými a krymskými vlajkami, kteří s příjezdem pozorovatelů OBSE nesouhlasí. Dav měl transparenty jako například ”OBSE zpátky domů”, ”Obamo, nerozkazuj Krymu” nebo ”Svobodu tisku”.

Zmocněnce OSN vyštvali

Zvláštní zmocněnec OSN Robert Serry, který přijel na Krym, se dočkal výhrůžek a nakonec raději odcestoval. Když opustil velitelství námořnictva v Simferopolu, jeho vozidlo zablokovali neznámí muži v uniformách a se zbraněmi. Řekli mu, že mají rozkaz dopravit ho na letiště. Serry je odmítl poslechnout a odešel do kavárny, kde požádal štáb televize ITN, aby s ním zůstal. Ozbrojenci mezitím zvenčí zablokovali dveře. Serry nakonec souhlasil s odjezdem z Krymu.

Před kavárnou se mezitím srotil rozhořčený dav, který skandoval jméno ruského prezidenta Vladimira Putina a obklopil vůz, kterým Serry odjel na letiště. Cestu mu nakonec musela uvolnit policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám