Hlavní obsah

Ministři zahraničí EU schválili vojenskou námořní misi v Rudém moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministři zahraničí Evropské unie v pondělí na jednání v Bruselu schválili zahájení vojenské námořní mise EU v Rudém moři. Jejím cílem je zajistit bezpečí obchodních námořních tras, na které útočí jemenští povstalci. Strategické velení mise Aspides by mělo sídlit v Řecku, operace ale budou řízeny z italské fregaty.

Foto: Profimedia.cz

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell

Článek

Jemenští šíitští povstalci Húsíové, kteří ovládají velkou část Jemenu včetně hlavního města Saná, od listopadu útočí na komerční plavidla v oblasti. Tvrdí, že útoky jsou reakcí na válku Izraele proti Hamásu v Pásmu Gazy a na podporu, kterou některé země poskytují izraelské vládě. Húsíjské povstalce podporuje Írán.

Agentura DPA v pondělí uvedla, že německá armáda se chce unijní operace zúčastnit s fregatou Hessen. Válečná loď s asi 240 vojáky vyrazila již 8. února z námořní základny ve Wilhelmshavenu směrem do Středozemního moře. Naposledy se nacházela v přístavu na řeckém ostrově Kréta.

Loď je vybavena mimo jiné protileteckými střelami a zbraně umístěné na plavidle jsou schopny zasáhnout cíle až na vzdálenost 160 kilometrů. Díky svému radaru může Hessen sledovat vzdušný prostor o rozloze celého Severního moře, dodala německá agentura.

Česká podpora na úrovni jednotlivců

„Zapojení Česka do těchto misí bylo historicky na úrovni jednotlivců, kteří tam pracovali v určitých štábních rolích. Nemáme lodě, které bychom tam mohli poslat. Podobné mise ale podporujeme,“ prohlásil již dříve český ministr zahraničí Jan Lipavský.

Jednotlivé členské země EU Američanům, kteří spolu s Brity na jemenské povstalce útočí od ledna, v jejich snahách na zajištění obchodních námořních tras v Rudém moři pomáhaly již dříve. Podle amerických představitelů například Nizozemsko poskytlo logistickou a zpravodajskou podporu úderům USA na Húsíe, kteří na civilní dopravu v oblasti opakovaně útočí raketami a drony.

Húsíové zasáhli další loď v Rudém moři

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám