Hlavní obsah

Ministr vnitra Francie rezignoval, vyšetřují ho kvůli tomu, že zaměstnal dcery

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Francouzský ministr vnitra Bruno Le Roux v úterý rezignoval na svůj post ve vládě. Učinil tak poté, co finanční prokuratura začala vyšetřovat obvinění, že ještě jako řadový poslanec zaměstnával své dcery během letních prázdnin jako parlamentní asistentky. Novým ministrem byl už jmenován Matthias Fekl, oznámil podle médií prezidentský palác.

Foto: © Charles Platiau / Reuters, Reuters

Bruno Le Roux

Článek

Le Rouxovy dcery měly pro svého otce pracovat už v době, kdy ještě navštěvovaly gymnázium a později během studií na vysoké škole, napsal server týdeníku der Spiegel. Pracovní smlouvy dostávaly na dobu prázdnin a studijního volna už od 15 respektive 16 let. Přijít si tak měly až na 55 tisíc eur (1,5 miliónu korun).

Zaměstnávání rodinných příslušníků jako parlamentních asistentů je ve Francii legální, v souvislosti s kauzou neoprávněných příjmů manželky a dětí konzervativního prezidentského kandidáta Françoise Fillona je ovšem terčem ostré kritiky. Fillon čelí obvinění ze zpronevěry veřejných financí.

Skandál je pro vládní Socialistickou stranu nemilou událostí vzhledem k tomu, že za měsíc se konají prezidentské a za tři měsíce parlamentní volby.

Anketa

Dokážete si představit, že by český ministr rezignoval v případě, že by čelil podezření ze zaměstnávání příbuzných?
Ano
2 %
Ne
98 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 690 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám