Hlavní obsah

Migrant dostane na dávkách víc, než je důchod farmáře, zlobí se rakouský poslanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň
Aktualizováno

Uprchlíci, kteří získali v Rakousku azyl, dostávají na dávkách víc peněz, než je penze rakouského farmáře po jeho celoživotní dřině, kritizuje systém finančního zajištění migrantů Reinhold Lopatka, šéf poslaneckého klubu Rakouské lidové strany (ÖVP).

Foto: Heinz-peter Bader, Reuters

Běženci čekají na nádraží v rakouském Nickelsdorfu na vlak do Německa.

Článek

„Mluvil jsem s jedním farmářem, který celý život tvrdě pracoval a odváděl daně do systému. Nyní pobírá penzi ve výši 620 eur (16 740 Kč) a postarat by se o něj měl jeho syn. Současně dostává ten, kdo získal azyl, 837,60 eur (22 615 Kč), ačkoliv do našeho systému ještě nic neodvedl,“ tvrdí Lopatka v rakouském bulvárním deníku Kronen Zeitung. (V předchozí verzi jsme uvedli, že rakouský poslanec mluvil o „žadateli o azyl”, za nepřesnost se čtenářům omlouváme, Novinky.)

Lopatka současně kritizuje vládu, že strká hlavu do písku před neférovostí tohoto systému.

Rakousko se před 60 lety zavázalo v rámci Ženevské úmluvy, že bude přijímat uprchlíky a starat se o ně.

Na základě této úmluvy tak ubytovací zařízení pro uprchlíky dostává na jednoho migranta a den 21 eur (567 Kč). Z těchto peněz se uprchlíkům hradí například strava a lůžko. (V předchozí verzi jsme uvedli, že „každý žadatel o azyl dostává v tuto chvíli 21 eur na den”, za nepřesnost se čtenářům omlouváme, Novinky.)

Žadatelé o azyl ale nemusejí bydlet pouze v zařízeních pro uprchlíky, mohou zůstat i u soukromníků. V takovém případě ten, kdo azylantovi poskytne ubytování, dostává od státu na měsíc 200 eur (5 400 Kč) na stravování a 120 eur (3 240 Kč) na bydlení. (V předchozí verzi jsme uvedli, že každý žadatel o azyl „má měsíčně nárok na 200 eur na jídlo a 120 eur na ubytování, pokud bydlí v soukromých zařízeních”, za nepřesnost se omlouváme, Novinky).

Jestliže běženci žijí organizovaně jako nájemníci v azylovém domě a mají tam zajištěné jídlo, dostávají měsíčně kapesné 40 eur (1 080 Kč), píše Kronen Zeitung.

Podle zvláštní zprávy ministerstva vnitra k imigrační politice je v Rakousku zhruba 84 000 uprchlíků, kteří potřebují pomoc a probíhá u nich azylové řízení. Ubytování a poskytování stravy či zdravotnické péče vyjde ročně na přibližně 550 miliónů eur.

Kronen Zeitung také informoval o podvodech v žádostech o podporu mezi žadateli o azyl. Z 90 000 prověrek, které úřady provedly od roku 2007 do léta 2016, odhalily nesrovnalosti v 45 000 případů. Dávky pak byly sníženy nebo odebrány. Škody se odhadují víc než sto miliónů eur, píše deník.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám