Hlavní obsah

Migrační krizi musí EU řešit jako celek, shodli se český a bavorský premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Členské státy EU musejí migrační krizi řešit společně a v první řadě je třeba zajistit vnější ochranu unijních hranic a zastavit proud běženců už na hranici mezi Řeckem a Tureckem. V Mnichově se na tom ve čtvrtek shodli premiéři Česka a Bavorska Bohuslav Sobotka a Horst Seehofer.

Foto: Jaroslav Zbožínek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (vlevo) s bavorským premiérem Horstem Seehoferem

Článek

Podle Sobotky nemůže žádná evropská země vyřešit uprchlickou krizi sama. Premiér očekává, že společné řešení se podaří najít na summitu EU, který se koná příští týden. Je ale podle něj potřeba jednat rychle, aby se neopakoval loňský rozsah uprchlické vlny.

Seehofer vyjádřil přesvědčení, že na summitu všechny země EU projeví solidaritu při hledání řešení. Řekl také, že by bylo jednodušší vracet běžence rovnou z Řecka do Turecka, než je nejprve rozdělit mezi členské země EU, a teprve pak řešit, zda mají právo na azyl.

Současný nápor Bavoři zvládají

Bavorský premiér dále podotkl, že v současné míře, kdy do Německa přichází zhruba 500 uprchlíků denně, je podle něj uprchlická krize zvládnutelná. Bavorsko nese mezi německými zeměmi velkou část zátěže, kterou příchod běženců způsobuje, protože většina z nich přichází do Německa právě přes tuto největší spolkovou zemi.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Český premiér Bohuslav Sobotka a jeho bavorský protějšek Horst Seehofer během jednání v Mnichově.

Premiéři jednali také o železničním spojení mezi oběma zeměmi. Praha usiluje o modernizaci tratě mezi Prahou a Mnichovem včetně odbočky do Norimberku. Trať je v přeshraničním úseku jednokolejná a není elektrifikovaná, což omezuje možnosti jejího využívání a prodlužuje jízdní dobu mezi oběma zeměmi.

Praha i Mnichov chtějí společně prosadit, aby byla modernizace bavorského úseku trati zařazena do německého Spolkového plánu rozvoje dopravních cest, jehož revize se uskuteční v letošním roce.

Česko má rovněž zájem na posílení spolupráce s Bavorskem v oblasti aplikovaného výzkumu. Jako hlavní oblasti možné spolupráce vidí digitální ekonomiku, automobilový průmysl, letectví či přesné strojírenství.

Sobotka měl původně navštívit Mnichov už loni v červnu. Cesta ale byla na poslední chvíli zrušena na žádost německé strany kvůli řešení řecké dluhové krize.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám