Hlavní obsah

Merkelová vítězí, v nejlidnatější německé zemi vyhrála volby CDU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Nedělní zemské volby v Severním Porýní-Vestfálsku vyhráli křesťanští demokraté (CDU) kancléřky Angely Merkelové před sociální demokracií (SPD). Potvrdily to pondělní ranní předběžné oficiální výsledky nedělního hlasování. V nejlidnatější spolkové zemi tak čtyři měsíce před parlamentními volbami skončila dominance sociálních demokratů, jimž se také znovu vzdálily naděje na celoněmecké vítězství.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Příznivci CDU oslavují vítězství ve volbách v Severním Porýní-VestfálskuVideo: Reuters

 
Článek

Podle oficiálních údajů získala CDU 33 procent hlasů, zatímco SPD jich dostala 31,2 procenta. Svobodní demokraté (FDP) na třetím místě shromáždili 12,6 procenta hlasů, následovala Alternativa pro Německo (AfD) se 7,4 procenta a Zelení s 6,4 procenta. Těsně pod pětiprocentní hranicí pro vstup do zemského sněmu v Düsseldorfu zůstala Levice.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Lídr kandidátky CDU v Severním Porýní-Vestfálsku Armin Laschet

Předběžné výsledky zhruba odpovídají odhadům povolebních průzkumů německých televizí. CDU si proti volbám před pěti lety polepšila o téměř sedm procentních bodů, SPD více než sedm procentních bodů ztratila. Jde o její vůbec nejhorší poválečný výsledek v této spolkové zemi, která je jinak její tradiční baštou

Jasná porážka, uznal Schulz

Novou vládní koalici bude zřejmě sestavovat volební lídr CDU v Severním Porýní-Vestfálsku Armin Laschet, který by měl ve funkci nahradit dosavadní šéfku vlády Hannelore Kraftovou (SPD). Kandidát sociální demokracie na kancléře Martin Schulz, jenž v lednu ve straně vzbudil velké naděje, výsledek už v neděli označil za jasnou porážku.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU)

Výsledek nedělních voleb znamená, že sociální demokraté letos prohráli už třetí zemské klání s CDU, aniž by nějaké vyhráli. To nepřidává jejich vyhlídkám na úspěch v podzimních parlamentních volbách. V celoněmeckých průzkumech už přitom za konzervativní unií CDU/CSU zaostávají o deset procentních bodů.

Reklama

Výběr článků

Načítám