Hlavní obsah

Merkelová má druhý pokus, Schulzovi sociální demokraté jí kývli na jednání o vládě

Berlín
Aktualizováno

Němečtí sociální demokraté (SPD) na svém sjezdu ve čtvrtek potvrdili záměr vedení zahájit jednání s konzervativci z CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové o pokračování vládní koalice. Rozhovory podle agentury DPA podpořila velká většina delegátů sjezdu v Berlíně.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Předseda německých sociálních demokratů (SPD) Martin Schulz

Článek

Merkelová se na záměru obnovit velkou koalici dohodla s předsedou SPD Martinem Schulzem minulý týden u prezidenta Frank-Waltera Steinmeiera.

CDU/CSU, která vzešla ze zářijových voleb opět jako jasný vítěz, původně dohadovala vládní koalici přezdívané podle stranických barev Jamajka se svobodnými (FDP) a Zelenými. Komplikovaná jednání ale nedávno zkrachovala, když z nich vystoupila FDP.

SPD, která ve volbách historicky propadla, když získala nejméně hlasů od roku 1949, původně oznámila odchod do opozice. Schulz a vedení socialistů však po krachu vyjednávání o koalici zvané kvůli barvám stran Jamajka svůj postoj přehodnotili.

Konzervativci Angely Merkelové by chtěli začít jednat o vládě co nejdříve, sociální demokraté však upozorňují, že vyjednávání mohou trvat několik měsíců.

Schulz byl sjezdem SPD ve čtvrtek současně potvrzen ve funkci předsedy. Získal 81,9 procenta hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám