Hlavní obsah

Měl jsem se očkovat dřív, lituje německý fotbalista Kimmich. Po covidu má problémy s plícemi

Berlín

Fotbalista Joshua Kimmich je hvězdou Bayernu Mnichov i německé reprezentace. Z obav před vedlejšími účinky vakcíny se nenechal očkovat proti koronaviru. Svého rozhodnutí teď lituje. Po listopadovém prodělání nemoci má stále zdravotní problémy. Trénuje jen lehce a na trávník se vrátí nejdříve v lednu.

Foto: Profimedia.cz

Německý fotbalista Joshua Kimmich.

Článek

Kimmich se nakazil v polovině listopadu. A ačkoli se jedná o trénovaného sportovce, nemoc mu způsobila potíže s dýcháním. Lékaři mu podle jeho vlastních slov dokonce našli na plicích tekutinu.

Jeho návrat se tak odkládá minimálně do ledna. Dřívější aktivita by mohla rozvinout dlouhodobé zdravotní problémy, například se srdcem. Šestadvacetiletý fotbalista mezitím vynechal už šest mistrovských utkání Bayernu.

Německo zvýhodní očkované s posilující dávkou

Koronavirus

V Německu si Kimmich vyslechl kritiku už v říjnu, kdy veřejně oznámil, že se nenechal naočkovat. Nyní svého kroku lituje.

„Bylo pro mě těžké vyrovnat se se svými obavami z vedlejších účinků vakcín. Proto jsem se neodhodlal. Kdybych se nechal naočkovat, přineslo by mi to více pozitiv,“ uvedl fotbalista pro ZDF.

„Všechny jsem zklamal“

„Nejspíš jsem si tím ale musel projít. Když se teď ohlédnu, měl jsem se nechat naočkovat mnohem dřív. Tehdy jsem se ale nedokázal rozhodnout,“ lituje.

Nakonec se rozhodl, že se naočkovat nechá, jenže to už měl pozitivní test a nemoc se u něj začínala projevovat.

Čtyřiašedesátinásobný reprezentant Německa dodal, že se po pozitivním testu cítil provinile vůči své rodině a spoluhráčům.

„Zklamal jsem je tím, že jsem se nakazil a musel být v karanténě. To by se nestalo, kdybych byl očkovaný,“ sypal si popel na hlavu.

Panenka je doma. Cítí se líp a testy už má negativní

Domácí

Kimmich také dodal, že mu Bayern kvůli absenci snížil mzdu. Krok týmu ale chápe.

Se spoluhráčem Leonem Goretzkou přitom už na začátku letošního roku založil iniciativu We Kick Corona, která podporuje charity a instituce, které bojují proti covidu-19. Iniciativě společně darovali 5 milionů eur (zhruba 126,5 milionu korun).

„V Německu máme možnost chodit na posilující dávky. V některých státech jsou ale lidé, kteří se k vakcínám ani dostat nemohou, a těm chceme pomáhat. Myslím, že tím dostatečně ukazuji, že nejsem žádný antivaxer,“ dodal Kimmich.

Reklama

Výběr článků

Načítám