Hlavní obsah

Medvědici, která si zvykla na lidi, odebrali mláďata a zastřelili ji

Právo, ivi (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Medvědici, která se na Slovensku několik týdnů pohybovala se svými mláďaty v blízkosti lidí, zastřelili. Stalo se to v pátek v obci Liptovská Kokava v okresu Liptovský Mikuláš. Medvíďata byla dočasně převezena do karantény do bojnické zoo a poté budou umístěna v medvědí rezervaci v Maďarsku.

Foto: TV Markíza, Právo

Medvědice ve Starém Smokovci vylezla na strom a stala se atrakcí.

Článek

Mimořádný odstřel povolilo slovenské ministerstvo životní prostředí, protože medvědice ohrožovala lidi. Ve čtvrtek jí odebrali mláďata, ale medvědice je neustále hledala a znovu se přibližovala k lidem. Nevydala se do lesa, ale podle úřadů se obrátila proti zásahovému týmu. Nepomohly ani tři varovné výstřely, takže nakonec musela být zastřelena.

Tato medvědice způsobila rozruch už začátkem května, když se svými mláďaty strávila celý den na stromě v centru Starého Smokovce. Ochranáři je poté přesunuli do odlehlé části Tater, ale trojice se pokaždé vrátila do údolí a pohybovala se v blízkosti lidí. Turisté i místní se s medvědy fotografovali a umísťovali záběry na sociální sítě. [celá zpráva]

Úřady obhajují svůj postup tím, že medvědice ztratila plachost před lidmi a ze svých mláďat vychovávala kontejnerové medvědy.

Reklama

Výběr článků

Načítám