Hlavní obsah

Mečiar souzen nebude, jeho milosti jsou promlčeny

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar v souvislosti se zneužitím pravomoci veřejného činitele souzen nebude, protože je případ zneužití prezidentských amnestií promlčený. Televizi Markíza to potvrdila policejní mluvčí Lucia Mihaliková. Podle nálezu ústavního soudu se Mečiar při udělení amnestií v roce 1998 neřídil požadavkem zdrženlivosti, ale amnestie očividně zneužil.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Vladimír Mečiar na archivním snímku

Článek

Policie vyšetřovala, zda Mečiar nezneužil své pravomoci v době, kdy zastupoval prezidenta. Došla k závěru, že celá záležitost je promlčená.

Podle trestního řádu platného v době udělení amnestií v roce 1998 byla promlčecí lhůta deset let.

Mečiarovi hrozilo trestní stíhání za zneužívání pravomocí veřejného činitele po letošním zrušení amnestií na případ únosu syna slovenského prezidenta Michala Kováče.

Kauza z 90. let

Prezident Kováč se v polovině 90. let dostal do ostrého sporu s tehdejším premiérem Mečiarem. V době sporu byl Kováč mladší 31. srpna 1995 unesen do Rakouska.

Podezření padlo na tajnou službu vedenou Mečiarovým oblíbencem Ivanem Lexou, Mečiar ale udělil všem podezřelým v roce 1998 amnestii. Mohl tak učinit proto, že nezastával jen funkci premiéra, nýbrž dočasně zastupoval i prezidenta.

Po odchodu Kováče staršího z funkce hlavy státu totiž nebyl zvolen jeho nástupce a některé pravomoci hlavy státu přešly na vládu vedenou Mečiarem.

Ústavní soud ve svém nálezu opakovaně konstatoval, že udělením amnestií Mečiar překročil pravomoci, zneužil svou moc, zpronevěřil se slibu premiéra a konal v rozporu s principy právního státu, aby tak ochránil sebe a své přímé podřízené.

Reklama

Výběr článků

Načítám