Hlavní obsah

Mečiar opustil své vlastní dítě, odešel z HZDS

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar ve čtvrtek vystoupil z Lidové strany HZDS, kterou v roce 1991 sám založil. Svůj krok odůvodnil tím, že se za zády členů strany připravuje její likvidace.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Vladimír Mečiar na archivním snímku.

Článek

„Takzvané kolektivní vedení připravuje za zády členů bankrot a likvidaci strany. Navzdory usnesením sněmu rozpracovává založení nové strany, klame veřejnost, klame členy a v takovém spolku být nemohu,“ uvedl Mečiar ve svém prohlášení.

Mečiar byl od založení strany v roce 1991 jediným předsedou. Na zářijovém sněmu strany ale ztratilo funkce celé vedení, včetně Mečiara. O novém předsedovi sněm nerozhodl a schválil kolektivní vedení.

V roce 1992 získalo HZDS ve volbách přes 37 procent hlasů. Loňské předčasné volby měly pro stranu o poznání horší výsledek, a to jen 0,93 procenta hlasů.

Reklama

Související články

Mečiarově HZDS hrozí zánik

Lidové straně-Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS) trojnásobného expremiéra Vladimíra Mečiara hrozí zánik. O budoucnosti kdysi nejsilnější polistopadové...

Výběr článků

Načítám