Hlavní obsah

Mayová to ustála, její vláda si i přes odmítnutí dohody o brexitu udržela důvěru

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lodnýn
Aktualizováno

Vláda konzervativní premiérky Theresy Mayové ve středu večer odolala hlasování o vyslovení nedůvěry, které vyvolali opoziční labouristé. Reagovali tak na to, že zákonodárci v úterý výraznou většinou odmítli návrh dohody o podmínkách brexitu, který britská ministerská předsedkyně vyjednala v Bruselu. Důvěru premiérce Mayové vyslovilo 325 hlasujících, pro návrh o vyslovení o nedůvěry se jich vylovilo 306.

Foto: House of Commons, ČTK/AP

Britská premiérka Theresa Mayová na půdě parlamentu

Článek

Vláda premiérky Mayové musí do pondělí přijít s alternativním plánem. Do brexitu zbývá 72 dní. Moc času už tedy nezbývá.

Vzhledem k tomu, že ministerská předsedkyně během jednání znovu odmítla možnost vypsání druhého referenda, jeví se teď jako nejpravděpodobnější varianta takzvaného tvrdého brexitu. [celá zpráva]

Co bude dál? Nabízí se několik scénářů

V úvahu přichází několik řešení současné situace. Mayová by se mohla pokusit dojednat novou dohodu a zkusit ji znovu předložit parlamentu. Špičky Evropské unie ale dopředu avizovaly, že žádné další jednání o nové dohodě nebude. [celá zpráva]

Další možností je, že Mayová sice novou dohodu v Bruselu vyjedná, parlamentem ale ani tak neprojde. V takovém případě by následoval tvrdý brexit, což by se patrně ihned negativně projevilo na finančních trzích.

Reklama

Výběr článků

Načítám