Hlavní obsah

Manažeři ruského pivovaru Baltika byli zatčeni. Úřady je podezírají, že pomáhali Carlsbergu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitele ruského pivovaru Baltika Denise Šerstěnnikova a jeho zástupce Antona Rogačevského zatkli agenti Federální služby bezpečnosti (FSB), oznámila agentura TASS. Viní je z podvodu a zneužití důvěry kvůli snaze převést práva mimo jiné na značku Žatecký Gus, která je v Rusku propagována jako „české pivo“, zpět na dánský pivovar Carlsberg.

Foto: Profimedia.cz

Pivo Žatecký Gus v obchodě v ruské Samaře

Článek

Carlsberg je téměř výhradním akcionářem pivovaru Baltika, měl však v úmyslu tamní trh opustit. V červnu oznámil, že našel kupce. Ruský stát však následující měsíc jednostranně oznámil, že nad pivovarem přebírá kontrolu poté, co příslušný dekret podepsal prezident Vladimir Putin.

Šéf Carlsbergu Jacob Aarup-Andersen v říjnu řekl, že aktivity společnosti v Rusku byly ukradeny.

„Nehodláme uzavřít žádnou transakci s ruskou vládou, která by nějakým způsobem ospravedlňovala, že nezákonně převzala naše podnikání,“ prohlásil.

Naše aktivity v Rusku ukradli, prohlásil šéf pivovaru Carlsberg

Ekonomika

Ruské úřady nyní tvrdí, že se Šerstěnnikov a Rogačevskij pokusili své funkce využít k tomu, aby Carlsbergu pomohli uchovat si práva na značku Žatecký Gus a další produkty – konkrétně mělo prý jít o „pronájem“ práv na dobu 40 let.

Údajnou škodu ruští vyšetřovatelé zatím odhadli na sto milionů rublů (25 milionů Kč) s tím, že s pokračujícím vyšetřováním bude tato částka zřejmě ještě upravena, napsal petrohradský zpravodajský web Fontanka.

Agenti FSB podle něj v kancelářích pivovaru Baltika provedli více než desítku prohlídek. Kromě dvou zatčených byl v hledáčku úřadů další manažer společnosti, který však stačil z Ruska utéct.

Podle agentury TASS už vyšetřovatelé požádali, aby na Šerstěnnikova a Rogačevského byla uvalena vazba.

Společnost Carlsberg zatím označila obvinění svých dvou manažerů za „falešná“, napsala agentura Reuters.

Carlsberg v Rusku provozoval osm pivovarů a zaměstnával kolem 8400 lidí. Carlsberg je třetím největším producentem piva na světě. Působí také v České republice, kde v roce 2014 koupil jedenapadesátiprocentní podíl v Žateckém pivovaru.

Značka Žatecký Gus je však vyráběna v Rusku, ačkoliv je propagována jako „české pivo“, a při propagaci byla dokonce využívána i smyšlená pseudočeská slova. Od roku 2009 se tento ležák plzeňského typu rozšířil nejen na tamním trhu, ale i v jiných, zejména postsovětských zemích.

Rusko převzalo kontrolu nad pobočkami firem Danone a Carlsberg

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám