Hlavní obsah

Manažeři jdou za skandál s koňským masem ve Francii do vězení

– Paříž

Pařížský soud poslal Jacquese Poujola, bývalého šéfa společnosti Spanghero, která vydávala koninu za hovězí maso, na šest měsíců do vězení. Nizozemský obchodník Johannes Fasen, který podvod organizoval, vyfasoval dva roky vězení, napsal server Le Parisien.

Foto: Profimedia.cz

Jacques Poujol

Článek

Oba muži se před soudem zodpovídali z toho, že v období 2012 až 2013 nakoupil výrobce hotových jídel Tavola více než 500 tun koňského masa, které bylo vydáváno za hovězí. Špatně deklarované maso se po celé Evropě dostalo do výrobků, jako jsou lasagne či guláš.

Aféra s koninou se začátkem roku 2013 objevila v Irsku a Velké Británii, kde se koňské maso našlo v hamburgerech a lasagních. Později se výrobky s nepřiznaným koňským masem našly i v České republice a dalších zemích.

Francouzští vyšetřovatelé se zaměřili na francouzskou společnost Spanghero, která začala po skandálu ztrácet klienty a nakonec zanikla. Její provozy a podnikání převzali noví majitelé pod názvem La Lauragaise.

Soud vynesl výrazně nižší tresty, než jaké žádala prokuratura. Ta chtěla pro Fasena čtyři roky vězení a pro Poujola rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám