Hlavní obsah

Maďarsko nevydá zpět žádné Ukrajince, ani ty, kterých se týká branná povinnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť nevydá žádné uprchlíky z Ukrajiny a nezkoumá, zda se jich týká branná povinnost. Maďarsko tak reagovalo na zatím oficiálně nepotvrzené informace, že Kyjev vede jednání o vydání branců z členských zemí Evropské unie.

Foto: MTI

Viktor Orbán

Článek

„Nezkoumáme, zda se jich týká branná povinnost, nebo nikoliv. Na základě základní lidskosti nedovolíme, aby byli posláni na smrt,“ řekl v maďarské televizi ATV vicepremiér Zsolt Semjén.

„Všichni uprchlíci z Ukrajiny jsou u nás zcela v bezpečí a dostávají všechnu pomoc, a to nezávisle na tom, zda mají maďarskou, nebo ukrajinskou národnost,“ dodal místopředseda maďarské vlády.

Podle Semjéna jsou všichni uprchlíci z Ukrajiny svobodní lidé, kteří se mohou sami rozhodnout, zda zůstanou žít v Maďarsku, nebo půjdou do jiné země. „Ukrajina chce dosáhnout vydání těchto lidí, aby je poslala do války, na frontu, kde umírají lidé,“ konstatoval maďarský vicepremiér.

Budapešť dlouhodobě nemá nejlepší vztahy s Kyjevem, mimo jiné kvůli neshodám kolem práv maďarské menšiny žijící v Zakarpatsku. Po zahájení ruské agrese Maďarsko poskytuje svému sousedovi humanitární pomoc, ale na dodávkách zbraní se nepodílí. Premiér Viktor Orbán zdůrazňuje, že řešením konfliktu jsou pouze mírová jednání. K těm se však Rusko, jež na svého souseda zaútočilo a chce ho připravit o kus území, zatím nemá.

Orbán pogratuloval Putinovi ke znovuzvolení. Jako jediný z EU

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám