Hlavní obsah

Maďarsko mezi nepřátelské země nepatří, míní ruský politolog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Ruský politolog Oleg Bondarenko nesouhlasí s tím, že Maďarsko bylo Moskvou zařazeno mezi nepřátelské země. „Budapešť nedodává Kyjevu zbraně a maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó zdůraznil, že přes maďarské území neprochází žádné vojenské dodávky Ukrajině,“ citoval Bondarenka maďarský web index.hu s odvoláním na ruský aif.ru.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Maďarský prezident Viktor Orbán

Článek

Podle Bondarenka není Maďarsko nepřátelskou zemí vůči Rusku a nezasloužilo si zařazení do této skupiny. „Z členských zemí Evropské unie je Maďarsko k Rusku nejpřátelštější, a to bychom měli ocenit,“ zdůraznil politolog.

Moskva tento týden oznámila, že zařadila Maďarsko mezi nepřátelské země za jeho podporu protiruských sankcí. Maďarský premiér Viktor Orbán přitom od začátku konfliktu na Ukrajině odmítá poskytování vojenské pomoci Kyjevu a Budapešť poskytuje jen humanitární pomoc.

Dopsání Maďarska do seznamu tzv. nepřátelských zemí potvrdil ruský velvyslanec v Budapešti Jevgenij Stanislavov. „Maďarsko schvaluje protiruské sankce,“ odůvodnil tento krok ruský diplomat. Stanislavov, ale zároveň dodal, že Budapešť má v otázce války „pragmatický názor a neustupuje tlaku NATO a Evropské unie“.

Podle velvyslance je Budapešť do určité míry v této otázce úspěšná, ale to nic nemění na faktu, že Maďarsko podpořilo všechny protiruské sankce navrhované Bruselem. „Sankce poškozují rusko-maďarské vztahy v politické, kulturní i hospodářské sféře. Maďarská strana však zůstává otevřená ke konstruktivnímu dialogu,“ dodal diplomat.

Seznam takzvaných nepřátelských zemí uveřejnila Moskva po zavedení protiruských sankcí. Prvními dvěma zeměmi, které se na něm ocitly, jsou Spojené státy a Česká republika.

Vítejte v klubu, přátelé, vzkázalo Česko Maďarům po jejich zařazení mezi země nepřátelské Rusku

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám