Hlavní obsah

Maďarsko bylo terčem ruského kyberútoku, Rusové se mohli dostat k řadě informací

V Maďarsku se objevily nové důkazy o tom, že před dvěma lety se ministerstvo zahraničí stalo terčem rozsáhlého ruského kyberútoku. Rusové se tak mohli dostat k velmi důležitým informacím z hlediska národní bezpečnosti. Uniklé informace mohly ohrozit i spojence v NATO.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó

Článek

Web 444.hu konstatoval, že před dvěma lety maďarské ministerstvo zahraničí nebralo tyto informace vážně a označilo je za součást tehdy probíhající předvolební kampaně. „Lžemi v rámci kampaně se nezabýváme,“ reagoval v březnu 2022 šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó. Podle webu však Szijjártó o kyberútoku musel vědět, avšak nadále se setkával s ruskými představiteli.

Jako první o hackerském útoku na počítače maďarského ministerstva zahraničí informoval web Direkt36. „Putinovi hackeři se mohli dostat k čemukoli,“ upozornil web v roce 2022.

Web 444.hu se nyní dostal k dokumentům, které mají dokazovat nejen fakt, že hackerský útok byl úspěšný, ale že o tom vedení ministerstva vědělo. „Tajné služby jasně uvedly, nakolik byl kyberútok rozsáhlý a kdo jej provedl. Po útoku se stalo nespolehlivými celkem 930 serverů,“ dodal web.

Ruští hackeři mohli podle maďarské tajné služby vidět dopisy, osobní údaje zaměstnanců resortu diplomacie a další citlivé informace. „Útoky provedly skupiny APT 28 (ruské GRU) a APT 29 (ruské FSB),“ konstatovala maďarská tajná služba. Web 444.hu vysvětlil, že zkratka APT v textu odkazuje na anglický výraz advanced persistent threat. Takto se podle webu označují státem financované hackerské skupiny. GRU je zkratka ruské zpravodajské služby a FSB Federální bezpečnostní služby Ruské federace.

Před několik dny se maďarský premiér Viktor Orbán pochlubil, že země disponuje nejlepším národně-bezpečnostním systémem v Evropě z hlediska technických i lidských zdrojů.

Jako černá a bílá. Lipavský v Budapešti se svým protějškem

Zahraniční

Výběr článků

Načítám