Hlavní obsah

Maďarské gripeny zasáhly proti skupině 28 ultralehkých letadel a vrtulníků

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do maďarského vzdušného prostoru v pondělí bez ohlášení vletělo 28 malých letadel a ultralehkých vrtulníků. Maďarské ministerstvo obrany oznámilo, že ze základny u města Kecskemét proto vystartovaly dvě stíhačky Gripen.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Agentura MTI uvedla, že 14 ultralehkých letadel a 14 ultralehkých vrtulníků narušilo maďarský vzdušní prostor v odpoledních hodinách.

Piloti letěli z Francie do Rumunska, ale nepožádali o povolení k přeletu Maďarska. „Při vstupu do maďarského vzdušného prostoru se piloti neohlásili a nenavázali kontakt s řízením letového provozu,“ konstatovala agentura.

Piloti gripenů identifikovali letadla i vrtulníky, které poté přistály na letišti v Balatonkeresztúr. „Tam s nimi přelet řešili maďarští policisté,“ dodala agentura MTI.

Od začátku května to byl čtvrtý ostrý zásah maďarských gripenů, které jsou zapojeny do integrovaného pohotovostního systému Severoatlantické aliance.

Reklama

Výběr článků

Načítám