Hlavní obsah

Maďarská policie zadržela šéfa hliníkárny, která způsobila katastrofu

– Budapešť • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Maďarská policie zadržela Zoltána Bakonyie, generálního ředitele společnosti Mal, která provozuje hliníkárnu ve městě Ajka. Ta minulý týden způsobila ekologickou katastrofu. Počet obětí pohromy se mezitím zvýšil na osm. V katastru obce Devecser bylo v pondělí nalezeno tělo starší ženy, obyvatelky obce Kolontár.

Foto: Laszlo Balogh , Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán informoval o zadržení generálního ředitele hliníkárny.

Článek

V projevu před poslanci maďarského parlamentu to v pondělí oznámil premiér Viktor Orbán. Zároveň navrhl, aby podnik působil dál pod státní správou. O tomto návrhu by měli poslanci hlasovat ještě v průběhu pondělí.

"Navrhuji zřízení pověřence vlády pro případy katastrof, který by podnik řídil. Jeho hlavním úkolem bude, aby podnik začal opět vyrábět, aby se odškodnili postižení ekologickou katastrofou a aby se vyšetřila odpovědnost za ekologickou katastrofu. Odškodnění musí zabezpečit ten, kdo katastrofu způsobil, nikoliv daňoví poplatníci,“ dodal Orbán.

Premiér konstatoval, že někteří lidé o oslabení hráze věděli, ale tvrdili, že to není potřeba opravovat a doufali, že se nic nestane.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám