Hlavní obsah

Macron uvažuje o referendu

– Paříž

Francouzský prezident Emmanuel Macron zvažuje, že po skončení celonárodní debaty o společenských a hospodářských tématech vypíše referendum, v němž budou Francouzi odpovídat na zatím neupřesněné otázky, včetně ústavních. Píše o tom francouzský tisk, podle nějž by se referendum konalo patrně souběžně s volbami do Evropského parlamentu 26. května.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron.

Článek

List Le Journal du Dimanche (JDD) v neděli s odvoláním na dobře informované zdroje napsal, že šéf Elysejského paláce je tomuto scénáři stále více nakloněn. Za "hmatatelný důkaz" považuje skutečnost, že ministerstvo vnitra, které volby a referenda organizuje, již předběžně v tiskárně objednalo obálky a lístky.

Plebiscit jako cestu z krize vyvolané protesty takzvaných žlutých vest nedávno připustil i sám Macron, i když vyloučil, že by se ve Francii konala častá referenda jako například ve Švýcarsku.

Elity nesmí rozhodovat za lidi

Hlava Francie ve čtvrtek uvedla, že v "referendum v demokracii věří". Macron zároveň připomněl, že Francouzi v roce 2005 v lidovém hlasování odmítli evropskou ústavu, ale o dva roky později parlament schválil její náhradu - Lisabonskou smlouvu, tedy podle něj "učinil pravý opak".

"A to byla podle mne obrovská chyba. Vzbudilo to pocit, že elity si myslí, že vědí víc než lidi, a že ti, kdo rozhodují, se nakonec mezi sebou domluví, aby vůli lidu zvrátili," řekl Macron podle listu Le Point. Z tohoto konfliktu mezi přímou a zastupitelskou demokracií podle něj částečně pramení i současné potíže v zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám