Hlavní obsah

MAAE varovala, že Írán vyvíjí jadernou zbraň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň
Aktualizováno

Mezinárodní agentura pro atomovou energii MAAE poprvé uvedla, že na základě jejích informací Írán v současnosti vyvíjí jadernou zbraň. Vyplývá to ze zprávy agentury DPA zveřejněné ve čtvrtek.

Článek

Je to poprvé, kdy MAAE užila takovou formulaci.

Šéf MAAE Jukija Amano, uvedl, že agentura má věrohodné a konzistentní informace o podezřelých aktivitách vztahujících se k jaderným zbraním.

„To vyvolává narůstající obavy, že existují nebo existovaly neodhalené aktivity vztahující se k vývoji jaderné hlavice pro raketu," uvedl Amano. Podle něj tyto aktivity pokračují za hranici roku 2004.

Americké rozvědky v roce 2007 zveřejnily zprávu, z níž vplývá, že Írán sice pracoval na jaderné zbrani, ale v roce 2003 tyto experimenty zastavil. Německo, Británie a některé další země však tvrdí, že jejich rozvědky mají jiné zprávy a že podle nich Írán v těchto experimentech pokračoval ještě v roce 2004 a zřejmě i po něm.

Tato hranice je důležitá, neboť Írán uváděl, že po tomto roce byl jeho program už ryze mírový.

Írán zprávu vzal jako doklad svého tvrzení, že jeho jaderný program je mírový, protože Amano nenapsal otevřeně, že by Írán jaderné zbraně vyvíjel a volil opatrnější formulaci  "(Amano) znovu potvrdil zprávy MAAE z minulých šesti let, podle nichž jsou íránské aktivity mírové," sdělil íránský zástupce při MAAE Alí Asghar Soltaníja.

Írán obohacuje uran

Írán začal tento měsíc obohacovat uran ze čtyř procent na 20 procent, což se mu podařilo. MAAE o tom má důkaz. Zatím Írán takto obohaceného uranu vyrobil v Natanzu sto gramů.

Írán tuto činnost ohlásil s tím, že začala v úterý. Inspektoři MAAE ale Teherán podezřívají, že proces mohl začít o den dříve.

Toto obohacení je stále ještě malé a pro výrobu jaderné zbraně nepostačující, pro tu je potřeba 90 procent.

Uran obohacený na 20 procent by chtěl Írán používat jako palivo pro medicínský reaktor, který má vyrábět izotopy pro potřeby zdravotnictví.

Írán dostal od světového společenství nabídku, že může svůj uran obohacený na čtyři procenta vyvézt do Ruska, kde by se obohatil na 20 procent. Ve Francii by se z něj pak vyrobilo palivo. Írán to však odmítal, chtěl, aby jeho uran byl přímo vyměněn za palivo.

Mezinárodní společenství dlouhodobě podezřívá Teherán z vývoje jaderné zbraně, íránský prezident Mahmúd Ahmádínežád však stejně dlouho tvrdí, že íránský jaderný program je výhradně mírový.

Reakce USA

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Philip Crowley řekl, že v USA po zveřejnění nové zprávy MAAE trvají obavy z íránských nukleárních aktivit. Podle mluvčího USA nechápou, proč Írán "odmítá o svém programu konstruktivně jednat". "Z toho je zapotřebí vyvodit důsledky," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám