Hlavní obsah

Luxusní apartmány v Chorvatsku začaly zlevňovat. Hosté ale stále chybí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V průměru o deset procent snížili v uplynulých dvou týdnech ceny někteří majitelé luxusních apartmánů v chorvatském Splitu a jeho okolí, aby nalákali chybějící hosty. Podle listu Slobodna Dalmacija se to ale na obsazenosti zatím příliš neprojevilo.

Foto: Profimedia.cz

Split patří k perlám Jadranu

Článek

Hosté v chorvatském Splitu a jeho okolí stále chybí. Jejich počty srovnání s „předcovidovým“ rokem 2019 zatím stále nesnesou. „Turisty shánějí i majitelé luxusních apartmánů a vil, kteří místo rezervací pobytů mají ‚díru v kalendáři‘,“ píše Slobodna Dalmacija. „Také restaurace, které v minulých letech praskaly ve švech, jsou večer poloprázdné,“ dodává.

Foto: Envato Elements

Západ slunce nad vesnicí Igrane, Makarská riviéra, Chorvatsko

Podle deníku jsou největší potíže s luxusním ubytováním, kterým nepohrdnou ani bohatí zákazníci ze západní Evropy či USA, a to i přesto, že mnozí majitelé už snížili ceny.

Dovolená v Chorvatsku na Istrii: Kam vyrazit na pláž nebo za památkami

Cestování

Majitelé několika vil, z nichž každá má bazén, jacuzzi, saunu i posilovnu, přiznali, že už museli jít s cenami dolů o deset procent. „V příznivějších letech jsem každý z těchto domů pronajímala za 700 euro (zhruba 16 600 korun). Do každého z nich se vejde osm lidí, to je 87,5 eura (2080 korun) za jednoho, takže to podle mého názoru nebylo tak drahé,“ vypráví žena jednoho z vlastníků, která si nepřála zveřejnit své jméno.

Poloprázdný srpen

Podle ní ale tyto ceny „nefungovaly“. „Na začátku června to ještě šlo, ale na červenec a srpen jsme neměli prakticky žádné rezervace,“ říká. „V srpnu jsme měli ‚díru‘ celých dvacet dní,“ dodává.

Foto: Envato Elements

Chorvatský Dubrovník

Proto se s manželem rozhodli jít s cenami dolů. Nejprve o deset procent, takže srpen v luxusní vile nabízeli za 630 eur (bezmála 15 tisíc) za noc, ale ani to nefungovalo. A tak minulý týden snížili ceny o dalších pět procent, na 595 eur (zhruba 14 100 korun). „A teď už budeme jen čekat, co to udělá,“ dodává.

Podle Slobodne Dalmacije je ale realita taková, že Chorvatsko je prostě pro mnohé turisty, kteří jej navštěvovali v minulosti, příliš drahé. „Musíme být pružnější. Turisté teď vyhledávají levnější destinace,“ konstatuje list.

Chorvatsko přestřelilo ceny. Na Makarské chybí třetina hostů, v Primoštenu dokonce polovina

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám