Hlavní obsah

Lukašenko: žádná amnestie, plná imunita a nová ústava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

„Celoběloruské lidové shromáždění nevyřešilo jediný z problémů běloruské veřejnosti,“ prohlásila po skončení dvoudenní akce, organizované Lukašenkovou administrativou, šéfka opozice Svjatlana Cichanouská. Na setkání, které se konalo minulý týden, Lukašenkův režim nepřizval zástupce občanské veřejnosti ani opozice. Na akci bylo 2700 lidí.

Foto: Stringer, Reuters

Běloruský prezident Alexander Lukašenko mluví ke svým příznivcům

Článek

„Obavy se naplnily. Lukašenko ukázal, jaké bude dál Bělorusko za jeho vlády: v obří krizi, totální izolaci, s rozpadlou ekonomikou a v důsledku toho i ohroženou suverenitou,“ prohlásila Cichanouská.

Lukašenko během čtyřhodinového vystoupení mimo jiné prohlásil, že se žádná politická amnestie nečeká, protože v zemi „nejsou žádní političtí vězni“. Současně potvrdil chystané rozsáhlé změny v ústavě. Ta by měla být schválena v referendu. Zveřejnil i podmínky svého odchodu.

Běloruským novinářkám kvůli reportáži hrozí tři roky za mřížemi, u soudu byly v kleci

Evropa

„V zemi se nebudou konat protesty, část prezidentských pravomocí převezme Národní shromáždění a všichni stoupenci režimu budou mít zaručenou imunitu,“ napsal server naviny.by.

(Ne)právoplatný prezident

Běloruskem zmítá od loňského srpna, kdy se v zemi konaly prezidentské volby, politická krize. Lukašenko, jenž zemi vládne už 26 let, v nich podle oficiální verze opět zvítězil. Opozice a také některé země však považují oznámený výsledek za zmanipulovaný a Bělorusko zažívá bezprecedentní vlnu protestů, byť v poslední době zeslábly.

Protesty v Bělorusku po prezidentských volbách: Nejméně jeden mrtvý, desítky raněných

Evropa

Demonstranti podporovaní Západem požadují Lukašenkovu demisi, osvobození politických vězňů a nové volby. Policie proti nim tvrdě zasahuje. Podle agentury AFP zemřeli nejméně čtyři protestující, tisíce lidí policie zatkla. Ochránci lidských práv hovoří o hromadném zatýkání, zastrašování a mučení protestujících. Evropská unie na prezidenta a jeho spolupracovníky uvalila sankce.

Reklama

Výběr článků

Načítám