Hlavní obsah

Lukašenko si pojistil doživotní imunitu a nedotknutelnost svého majetku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko podepsal novelu ústavního zákona, která odstupujícímu běloruskému prezidentovi a všem členům jeho rodiny v budoucnu zajišťuje absolutní doživotní imunitu, doživotní ochranku a pozemek s nemovitostmi z fondu státního majetku. Stanovuje zároveň, že prezidentský úřad nesmí vykonávat osoba, která v minulosti měla povolení k pobytu v zahraničí. Informuje o tom ruská agentura RBK.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko

Článek

V dokumentu, který nebyl zveřejněn na oficiálních stránkách, ale jeho znění je dostupné v online archivu, se rovněž praví, že po vypršení mandátu se prezident automaticky stává doživotním členem horní komory běloruského parlamentu, Rady republiky.

Nedotknutelným se stává exprezidentův majetek, aktiva, jeho korespondence. Ze státního se bude financovat také pohřeb někdejší hlavy státu a zvěčnění jeho památky.

„Mnozí říkají, že si Lukašenko ústavu uzpůsobil podle sebe. Není to moje práce. Můj věk se chýlí ke konci a žádné ústavy si uzpůsobovat nebudu,“ tvrdil běloruský vůdce loni na jaře. „Nebudu se zuby nehty držet té funkce. Ne a ještě jednou ne. Myslím na budoucnost,“ citovala jej RBK.

Latuško: Putin a Lukašenko nejsou ani náhodou přátelé

Evropa

Lukašenko v minulosti avizoval, že po přijetí novelizovaného ústavního zákona již znovu prezidentem nebude. „S novou ústavou už nebudu pracovat jako prezident. Takže se uklidněte, berte to s klidem,“ řekl tehdy. „Změna je nutná, abychom se vyhnuli válce v budoucnu,“ prohlásil v roce 2020.

Novelizovaná ústava mimo jiné obsáhle vyjmenovává řadu okolností, za nichž nový běloruský prezident může vydat rozkaz k zahájení vojenské operace bez vyhlášení války.

Foto: Repro Pravo.by

Repro Pravo.by

Reklama

Výběr článků

Načítám