Hlavní obsah

Lukašenko rozprášil opozici. Nositelku Nobelovy ceny chrání velvyslanci včetně českého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Běloruské bezpečnostní složky zadržely a odvedly Maksima Znaka, jednoho z posledních dvou členů vedení koordinační rady opozice, kteří jsou na svobodě, napsala agentura TASS. Jeho advokát sdělil, že Znak je vyšetřován v souvislosti s údajným ohrožováním národní bezpečnosti. Policisté se také pokusili udělat prohlídku v bytě nositelky Nobelovy ceny Světlany Alexijevičové. Chrání ji velvyslanci včetně českého.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Běloruská policie se pokusila vtrhnout do kanceláře a bytu opozičních aktivistůVideo: AP

 
Článek

Dveře do budovy, kde je kancelář opozice, jsou uzavřené. Nedaleko jsou zaparkovány dva autobusy s lidmi v civilním oblečení a v maskách, napsala agentura TASS, když informovala o zadržení zmizení Znaka.

Mluvčí opozice uvedl, že Znak měl ráno poskytnout rozhovor, ale neukázal se. Po zavolání do telefonu jen řekl: „Vypadá to, že k nám někdo přišel.“ Zavěsil a napsal slovo „masky“. Svědci posléze potvrdili, že Znaka odvedli maskovaní lidé.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Maksim Znak

Později vyšlo najevo, že je prohledáván Znakův byt a také štáb vězněného opozičního politika Viktara Babariky, odkud byl Znak v doprovodu maskovaných mužů odveden. Opozičníkův advokát Dzmitryj Lajeuski serveru Tut.by řekl, že se věcí zabývá vyšetřovací výbor. Byl informován, že se jedná o procesní úkony v rámci trestního řízení vedeného proti koordinační radě "kvůli výzvám k akcím poškozujícím národní bezpečnost" Běloruska.

Nobelistku chrání velvyslanci včetně českého

Policie se také pokusila prohledat byt nositelky Nobelovy ceny za literaturu Světlany Alexijevičové. Přijeli za ní velvyslanci Česka, Litvy, Německa, Polska, Rakouska, Slovenska a Švédska. Ve spisovatelčině bytě hodlají sledovat situaci, "protože je obtížnější uchýlit se k brutálním metodám, když jsou kolem diplomaté", řekl Reuters šéf litevské diplomacie Linas Linkevičius: "Jsou na návštěvě u občanky Alexijevičové na její pozvání. Má byt a má u sebe hosty."

"Se znepokojením sledujeme zatýkání a deportace členů vedení koordinační rady," napsal český ministr zahraničí Petříček na Twitteru. Ke snímku Alexijevičové obklopené diplomaty dodal, že "v tuto chvíli několik velvyslanců zemí EU včetně českého vyjadřují podporu nositelce Nobelovy ceny za literaturu".

"To, co se děje, je teror proti lidem," řekla Alexijevičová. "Musíme se sjednotit a nevzdat se našich záměrů. Hrozí, že ztratíme zemi," dodala.

Neodstoupím, jsem jediný, kdo Bělorusy ochrání, vzkázal Lukašenko

Evropa

Znak a Alexijevičová byli dva poslední členové prezidia koordinační rady, kteří ještě zůstali na svobodě a jsou v Bělorusku. Podle Znaka se 72letá Alexijevičová vzhledem ke svému věku do činnosti předsednictva aktivně nezapojuje.

Zvláštní jednotky běloruské policie zatýkaly demonstranty v Minsku. Hlavně ženy

Evropa

Tři členové prezidia rady – Maryja Kalesnikavová, Anton Rodňenkov a Ivan Kravcov – byli stejně jako Znak zadrženi maskovanými osobami v pondělí. Trojice pak byla v noci na úterý přivezena k ukrajinské hranici a nucena k odjezdu ze země. Kalesnikavová to odmítala.

Maskovaní muži zadrželi běloruskou aktivistku Maryji Kalesnikovovou

Evropa

Jak následně v Kyjevě vylíčil Rodněnkov, Kalesnikavová byla násilím posazena do auta, kterým měli všichni tři přejet hranici na ukrajinské území. Roztrhala ale pas, z vozu vylezla oknem a vyrazila zpět do Běloruska. „Neznámí mladí lidé“ ji pak zadrželi, zatímco Rodněnkov a Kravcov před stejným osudem ujeli do sousední země.

Dva běloruští disidenti jsou na Ukrajině, Kalesnikovová je asi zatčená

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám