Hlavní obsah

Lukašenko buduje mocnou domobranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Bělorusko vybuduje jednotky domobrany o síle 120 000 mužů. Oznámil to v pátek minský tisk s odvoláním na výsledky porady u prezidenta Alexandra Lukašenka. Velení nových jednotek bude svěřeno gubernátorům, z nichž šesti už prezident přiznal generálské hodnosti.

Článek

Kromě pravidelné armády o síle 73 000 mužů bude mít Bělorusko další ozbrojený sbor, který má podle místního tisku dbát na "zachování stability země".

Lukašenko v projevu na poradě varoval, že Bělorusko může čelit "těžkým dobám", a boj proti destabilizaci proto nabývá zásadního významu.

Prezident neupřesnil zdroj svých obav, nicméně za příklad kritické destabilizace označil situaci v Libyi.

"Krvavé konflikty (v arabských zemích) neutichají. Pod hesly o demokracii hynou tisíce lidí, dochází k neuvěřitelně krutým teroristickým akcím," prohlásil Lukašenko.

Za jednu z nich označil osud bývalého libyjského vládce Muammara Kaddáfího. Za jeho smrt podle běloruského prezidenta mohou komanda NATO. "Vysmívali se jeho utrpení, stříleli po něm, zraněného dobíjeli, kroutili mu rukama a hlavou a nakonec ho umučili. Chovali se hůř než svého času fašisti," řekl prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám