Hlavní obsah

Lugovoj tvrdí, že jej verbovaly britské tajné služby

MOSKVA

Ruský podnikatel a bývalý tajný agent Andrej Lugovoj, kterého Británie viní, že zabil bývalého agenta KGB Alexandra Litviněnka, ve čtvrtek v Moskvě oznámil, že se ho britské tajné služby pokoušely naverbovat. Podle něj Litviněnka mohli zabít právě Britové.

Článek

Lugovoj na tiskové konferenci sdělil, že Alexandr Litviněnko nebyl jeho nepřítel a neměl důvod jej zabít. "Saša nebyl můj nepřítel. Ke knihám, které psal, jsem nebyl chladný, ani jsem do nich nebyl žhavý. Věnoval jsem se obchodu a nezajímaly mě." Podle něj mohl být Litviněnko jen obětní beránek.

Lugovoj také uvedl, že se ho britské tajné služby loni pokusily otevřeně naverbovat jako tajného agenta. "Žádaly mě, abych sbíral jakékoli kompromitující materiály o prezidentu Putinovi a členech jeho rodiny," sdělil na tiskové konferenci a dodal: "To bych musel být naprostý idiot, abych nepochopil, že pod zástěrkou rozvoje společného obchodu se odehrává banální najímání s konkrétními politickými a výzvědnými úkoly proti Rusku a jeho prezidentovi. Nepočítám se k velkým příznivcům Putina ale učili mne bránit vlast a ne ji zrazovat." Litviněnko, a také v Londýně žijící někdejší magnát a nynější politický exulant Boris Berezovskij, byli podle Lugového také naverbováni britskou rozvědkou.

Lugového spekulace o vrazích

Lugovoj vyjmenoval tři vlastní verze, kdo může stát za vraždou Litviněnka. Kromě britských tajných agentů, kteří prý nad Litviněnkem ztráceli kontrolu a snažili se jej zbavit, to mohl Boris Berezovskij. Třetím možným motivem je podle něj msta "ruské mafie" ze Španělska, s jejímž vyšetřováním údajně Litviněnko pomáhal. Lugovoj zdůraznil, že možností může být víc: "Není ale pochyb, že Litviněnko nemohl být v žádném případě otráven bez kontroly britských tajných služeb".

Mluvčí britského ministerstva zahraničí obvinění popřel a prohlásil, že je to čistě kriminální záležitost, při níž byl zabit v Londýně britský občan a při níž byli další britští občané a návštěvníci vystaveni smrtelnému bezpečí.

Britové žádají vydání Lugového [celá zpráva], protože je hlavním podezřelým z vraždy bývalého agenta KGB Litviněnka, který byl loni otráven radioaktivním poloniem. [celá zpráva] Moskva vydání Lugového s odkazem na ústavu odmítla.

Chronologie případu Litviněnko

  • 1. 11. Litviněnko se setkal v hotelu se dvěma Rusy, byl mezi nimi bývalý agent KGB. Večer se sešel v suši baru s italským odborníkem ruské tajné služby Mariem Scaramellou. Krátce poté onemocněl a byl hospitalizován.
  • 17. 11. Litviněnkův stav se zhoršil, byl proto převezen do londýnské nemocnice University College Hospital.
  • 19. 11. Zprávy médií uvedly, že Litviněnko byl otráven thaliem užívaným při hubení krys.
  • 20. 11. Litviněnko byl převezen na jednotku intenzivní péče.
  • 21. 11. Toxikolog zkoumající Litviněnka sdělil, že agent možná byl otráven radioaktivními izotopy thalia.
  • 22. 11. Litviněnkův stav se v noci po infarktu zhoršil. Byl připojen na přístroje. Lékaři vyloučili otravu thaliem.
  • 23. 11. Litviněnko zemřel.
  • 1. 12. Pitva prokázala otravu radioaktivním poloniem 210.

"Je mi jasné, že když sám pojedu do Londýna, tak mne každopádně odsoudí, aby si zachovali vlastní čest. Proto v nejbližší době najmu významné londýnské právníky, aby u britských soudů chránili mé dobré jméno," prohlásil Lugovoj.

Reklama

Související články

Bývalý ruský agent Litviněnko zemřel

V londýnské nemocnici zemřel ve čtvrtek pozdě večer bývalý ruský agent Alexandr Litviněnko, jehož stav se ve čtvrtek výrazně zhoršil poté, co prodělal infarkt....

Výběr článků

Načítám