Hlavní obsah

Lotyšský premiér podal kvůli tragédii v obchodním centru demisi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Riga
Aktualizováno

Lotyšský premiér Valdis Dombrovskis ve středu po konzultaci s prezidentem Andrisem Bérziňšem nečekaně podal demisi. K odchodu z funkce se podle lotyšské tiskové agentury LETA rozhodl v důsledku nedávné tragédie v obchodním centru v Rize, kde zřícená střecha zabila 54 lidí.

Foto: Ints Kalnins , Reuters

Odstupující lotyšský premiér Valdis Dombrovskis

Článek

Dombrovskis při zdůvodňování demise prohlásil, že "země potřebuje vládu, která bude schopna vyřešit vzniklou situaci". Budoucí kabinet by podle odcházejícího premiéra "měl mít větší podporu parlamentu i silnější mandát důvěry". Záměr odejít z funkce dal už v úterý večer najevo lotyšský ministr vnitra Richards Kozlovskis.

Dombrovskisova schůzka s prezidentem trvala podle baltské tiskové agentury BNS půldruhé hodiny. Bérziňš v ní podle nepotvrzených informací sám vyzval premiéra, aby za tragédii v Rize převzal politickou odpovědnost.

"Vyzývám všechny, kdo jsou schopni pohlédnout do budoucna, aby zvážili svou odpovědnost a příslušně se zachovali," řekl po setkání prezident novinářům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři odvážejí z trosek tělaVideo: Reuters

Střecha obchodního centra Maxima se zřítila minulý čtvrtek a pod jejími troskami našlo smrt 54 lidí. Událost vyvolala v zemi šok a úřady krátce po neštěstí zahájily rozsáhlé vyšetřování. Podle předběžných expertiz byl příčinou neštěstí chybný projekt.

Reklama

Související témata:

Související články

Lotyšsko po tragédii v Rize na minutu utichlo

Záchranáři v lotyšském hlavním městě Rize rozebrali všechny trosky zříceného obchodního centra, oznámila v pondělí agentura LETA. Při kolapsu budovy zemřelo 54...

Výběr článků

Načítám